Vruchtbare dagen

Vruchtbare dagen tijdens cyclus

Om de kans op zwangerschap te vergroten, is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn en hoe je ze kunt vaststellen. Je menstruatiecyclus speelt een belangrijke rol in het bepalen van uw vruchtbare dagen. Deze cyclus duurt gemiddeld 28 dagen en bestaat uit verschillende fasen, waaronder de menstruatiefase, de folliculaire fase en de luteale fase.

Tijdens de menstruatiefase, die ongeveer 3-7 dagen duurt, verlies je bloed en baarmoederslijmvlies, , waardoor de eicel wordt afgestoten. Hierna begint de folliculaire fase, waarin het lichaam oestrogenen produceert die de groei en rijping van de follikel bevorderen.

Wanneer de follikel volgroeid is, barst hij open en wordt de eicel vrijgegeven, dit heet je ovulatie. Dit gebeurt gemiddeld 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie. Tijdens de luteale fase produceert het lichaam progesteron, dat de baarmoeder voorbereidt op een eventuele bevruchting.

Vruchtbare dagen vaststellen

Om je vruchtbare dagen vast te stellen, kan je verschillende methoden gebruiken. Zo kan je jouw menstruatiecyclus bijhouden en je basale lichaamstemperatuur meten, of een ovulatietest doen. Deze ovulatietest meet veranderingen in het LH-hormoon. Dit LH-hormoon piekt 24-48u vóór je ovulatie, zo weet je dus wanneer je vruchtbare dagen zijn. Als je je temperatuur gaat bijhouden is het belangrijk is om dit elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen, anders heb je onbetrouwbare schommelingen. Rond je ovulatie stijgt je temperatuur 0,5 graden. Als je een stijging meet dan zijn je vruchtbare dagen dus eigenlijk al voorbij, je gebruikt dit dus vooral om inzicht te krijgen in je cyclus.

Het is aanbevolen om regelmatig seks te hebben tijdens je vruchtbare dagen, om de kans op zwangerschap te vergroten. Het is niet noodzakelijk om elke dag seks te hebben, maar elke 2 a 3 dagen is wel het advies. Zowel voor de optimale zaadkwaliteit maar ook om zo de kans te vergroten dat je vlak voor je ovulatie seks hebt gehad.

Vitamines en leefstijl

Naast het hebben van regelmatige seks, is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen te nemen tijdens het proberen zwanger te worden en tijdens de zwangerschap. Vitamines, zoals foliumzuur, zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van de foetus en kunnen de kans op aangeboren afwijkingen verminderen. Daarnaast is het belangrijk om vitamine D te nemen en te zorgen dat je genoeg omega 3 vetzuren binnen krijgt. Dit kan je doen door 2 keer per week vis te eten of door supplementen hiervan te nemen.

Het is ook belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben, waaronder het beperken van alcohol en roken, het eten van een gezonde en gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Het vermijden van stress en het nemen van voldoende rust en slaap kunnen ook helpen bij het verhogen van de kans op zwangerschap.

Hoelang afwachten?

In het algemeen is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en jezelf voldoende tijd te geven om zwanger te worden. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, kan je naar de huisarts gaan en vragen om een verwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoeken. Houd in gedachten dat iedere vrouw uniek is en dat de ene vrouw sneller zwanger kan worden dan de andere. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger.

Wil je graag meer informatie over zwanger worden? Bekijk dan onze pagina zwanger worden of maak een afspraak voor het kinderwensspreekuur!

Natuurlijk kun je je bij ons inschrijven, maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.