Vruchtbaarheid man verhogen

Er zijn verschillende manieren om de vruchtbaarheid van de man te verhogen. Hieronder staan enkele tips:

  1. Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl is belangrijk om de vruchtbaarheid te verhogen. Dit betekent regelmatig bewegen, gezonde voeding eten en het vermijden van slechte gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
  2. Gewichtsbeheersing: Overgewicht of obesitas kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij de man. Het is belangrijk om een gezonde BMI te onderhouden om de kans op conceptie te verhogen. Houd de Schijf van Vijf aan die het Voedingscentrum adviseert. Mocht je al overgewicht hebben dan kan het raadzaam zijn om onder begeleiding van een diëtiste af te vallen. Strenge diëten op eigen houtje volgen werken vaak averechts.
  3. Stressbeheersing. Het is belangrijk om voor jezelf te onderzoeken van welke activiteiten je het beste ontspant en hier tijd aan te spenderen. Zorg er tevens voor dat je regelmatig en voldoende slaapt.
  4. Vermijd overmatige hitte: Overmatige hitte, zoals het dragen van nauwsluitende kleding of het werken in een omgeving met een hoge temperatuur, kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. De zaadballen van de man horen iets koeler te zijn dan de lichaamstemperatuur. Als je een zittend beroep hebt is het goed om regelmatig even een rondje te lopen.
  5. Vermijd schadelijke stoffen: Sommige stoffen, zoals bepaalde chemische stoffen en lood, kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.
  6. Foliumzuur kan ervoor zorgen dat de spermacellen van de man sterker worden. Neem elke dag een supplement met foliumzuur.
  7. Overleg met een arts: Als er zorgen zijn over de vruchtbaarheid, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een arts kan testen uitvoeren en bepalen of er onderliggende medische aandoeningen zijn die de vruchtbaarheid beïnvloeden.

In samenvatting, er zijn verschillende manieren om de vruchtbaarheid van de man te verhogen, zoals het handhaven van een gezonde levensstijl, stressbeheersing en het vermijden van schadelijke stoffen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als er zorgen zijn over de vruchtbaarheid of als jullie al een poos proberen zwanger te raken zonder resultaat.

Soms kan het prettig zijn om met een zorgverlener in gesprek te gaan over zwanger worden. Jullie vullen dan een vragenlijst in over jullie gezondheid, leefstijl en achtergrond. Op basis hiervan volgt een gesprek met eventuele verbeterpunten.

Langere tijd proberen zwanger te raken zonder gewenste zwangerschap kan een druk op je relatie leggen. Vaak gaan partners op verschillende manieren om met hun kinderwens en het feit dat de vervulling ervan even op zich laat wachten. Naast de relatie kan ook je seksleven onder druk komen te staan  Belangrijk is om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan over hoe jullie erin staan en waar jullie tegenaan lopen. Verder kan het goed zijn om samen te bespreken hoe jullie je leven kunnen doorleven zonder dat de focus alleen maar bij kinderwens legt. Welke dingen vinden jullie leuk om zelf te doen en ook om samen te doen? Maak daar tijd voor vrij.

Als er vragen zijn over jullie gezondheid en wat jullie nog kunnen doen om jullie leefstijl te verbeteren dan kun je bij ons terecht voor een kinderwensconsult. Vul de vragenlijst in op zwangerwijzer.nl en stuur het resultaat op naar de verloskundigenpraktijk waar je een consult wilt plannen.

Mochten jullie wat ondersteuning in je relatie kunnen gebruiken dan kan het raadzaam zijn om hulp in de vorm van een coach of relatietherapeut te zoeken. Als je al in een fertiliteitstraject zit dan kan er vaak een maatschappelijk werker met jullie meedenken.

Wil jij je graag inschrijven bij ons? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.