Tips zwanger worden, 10 tips van ons

10 tips voor vrouwen om zwanger te worden, tips zwanger worden:

  1. Zorg voor een gezonde leefstijl: Eet gezond en voedzaam voedsel en drink minimaal 1,5L water om je lichaam gezond te houden. Probeer ook regelmatig te bewegen en te ontspannen, zoals door yoga of meditatie. Dit zal helpen om stress te verminderen en de kans op zwangerschap te vergroten. Vermijd daarnaast ongezonde gewoontes: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om deze gewoontes aan te passen voordat je zwanger probeert te worden. Als je deze tip opvolgt, is dit ook een goede start voor de baby als je daadwerkelijk zwanger bent. Roken en alcoholgebruik zijn schadelijk in de zwangerschap. Ook moet je producten en omgevingen vermijden die chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vruchtbaarheid, bijvoorbeeld nagellakremover met aceton of verf met terpentine.
  2. Neem de juiste vitamines: Het is belangrijk om 4 weken voordat je zwanger wil worden al te starten met foliumzuur, dit verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby. Daarnaast adviseren wij om vitamine D te slikken. Eet je geen vis? Neem dan omega 3 capsules zodat je toch deze voedingsstoffen binnen krijgt.
  3. Houd je cyclus bij: Het is belangrijk om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, omdat dit de kans om zwanger te worden vergroot. Houd bij wanneer je menstruatiecyclus begint en eindigt, in de regel is je ovulatie 14 dagen vóór de eerste dag van je menstruatie. Als je dus een regelmatige cyclus hebt, kan je hierdoor uitrekenen wanneer je ovulatie geweest moest zijn. Hier kan je dan in een volgende cyclus weer rekening mee houden.
  4. Zorg voor voldoende slaap: Een gezonde slaaproutine is belangrijk om te zorgen dat je lichaam goed kan herstellen en functioneren. Dit heeft een positief effect op je vruchtbaarheid en is dus een tip die je kan opvolgen om zwanger te worden. Probeer elke nacht minstens 7-8 uur te slapen en maak een ritueel van ontspanning, zoals het lezen van een boek, voordat je gaat slapen.
  5. Verminder stress: Hoge niveaus van stress kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden, dus is het belangrijk om te ontspannen. Hoe je stress kan verminderen is natuurlijk heel persoonlijk, je kunt tijd doorbrengen met vrienden en familie, je kunt ontspannen door middel van yoga of meditatie, of door bijvoorbeeld het nemen van een warme bad.
  6. Houdt je gewicht in de gaten: Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben voordat je zwanger probeert te worden, omdat overgewicht of ondergewicht complicaties tijdens de zwangerschap kan veroorzaken. Ook heeft over- of ondergewicht invloed op je vruchtbaarheid. Bij een BMI van 35 is de kans op een zwangerschap 26% lager dan bij een BMI tussen de 21 en 29. Bij een BMI van 40 is de kans op een zwangerschap zelfs 43% lager. Vindt je het lastig om deze tip op te volgen? Dat is heel begrijpelijk, zoek hulp hierbij, bijvoorbeeld bij je huisarts.
  7. Verminder het gebruik van medicijnen: Sommige medicijnen kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om te bespreken met je huisarts welke medicijnen je moet vermijden tijdens het proberen zwanger te worden en tijdens de zwangerschap.
  8. Probeer regelmatig seks te hebben: Zorg ervoor dat je regelmatig seks hebt om de kans op bevruchting te vergroten. Het meest optimaal is om elke 2 tot 3 dagen seks te hebben in de vruchtbare periode, hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap.
  9. Maak gebruik van hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van hulpmiddelen, zoals ovulatietests of temperatuurmeters, om je vruchtbare dagen te bepalen en om te zorgen dat je regelmatig seks hebt op de juiste dagen. Je temperatuur stijgt namelijk iets op het moment dat je ovuleert. Als je deze tip dus volgt, weet je uiteindelijk hoe je cyclus eruit ziet. Voor de volgende maand weet je dan dat je in de 2 a 3 dagen voor de temperatuurstijging het meest vruchtbaar bent.
  10. Maak een afspraak voor het kinderwensspreekuur: Je kunt een afspraak maken bij verloskundigenpraktijk Breedstraat voor een kinderwensconsult, ook wel pre-conceptieconsult genoemd. We kunnen dan met je doornemen hoe jij je kunt voorbereiden op een gezonde zwangerschap. Dit gaat bijvoorbeeld over het nemen van de juiste vitamines of het verbeteren van je leefstijl. Dit consult wordt vergoed door je verzekeraar.

Lees meer over bovenstaande tips om zwanger te worden op onze website, zwanger worden, en neem contact met ons op om een afspraak in te plannen op het kinderwensspreekuur.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.