Prikpil en toch zwanger

De prikpil en toch zwanger? Je hebt gekozen voor de prikpil als anticonceptiemethode omdat je niet zwanger wilde worden. Maar nu ben je in verwachting, ondanks het zorgvuldig volgen van het prikschema. Hoe kan dit gebeuren en wat moet je nu doen? In deze tekst gaan we dieper in op dit onderwerp om je te helpen begrijpen wat er kan gebeuren als je zwanger wordt terwijl je de prikpil gebruikt.

Hoe werkt de prikpil?

De prikpil, ook bekend als Depo-Provera, is een vorm van hormonale anticonceptie die elke drie maanden wordt gegeven in de vorm van een injectie. Het bevat het hormoon progestageen, dat de eisprong onderdrukt en het cervicale slijm verdikt om sperma moeilijker toegang te geven tot de baarmoeder.

In ideale omstandigheden is de prikpil een zeer effectieve vorm van anticonceptie, met een slagingspercentage van ongeveer 99% bij correct gebruik. Dit betekent dat het extreem zeldzaam is om zwanger te worden terwijl je de prikpil gebruikt zoals voorgeschreven.

Prikpil en toch zwanger

Hoewel de prikpil zeer effectief is, is er nog steeds een zeer kleine kans op zwangerschap. Er zijn enkele redenen waarom dit kan gebeuren:

  • Onregelmatige injecties: het is essentieel om je prikpil op tijd te krijgen, elke drie maanden. Als je je injectie te laat krijgt, neemt de effectiviteit af, en dit vergroot het risico op zwangerschap.
  • Interacties met andere medicijnen: sommige medicijnen kunnen de effectiviteit van de prikpil verminderen. Het is belangrijk om eventuele medicijnen die je gebruikt, inclusief antibiotica, aan je zorgverlener te melden.
  • Gewichtstoename: er is enig bewijs dat de prikpil minder effectief kan zijn bij vrouwen met overgewicht. Als je aanzienlijk bent aangekomen sinds je begon met de prikpil, kan dit van invloed zijn op de anticonceptieve werking.
  • Miskende zwangerschap: in zeldzame gevallen kan een zwangerschap over het hoofd zijn gezien, vlak voordat je begon met de prikpil. Vooral als de symptomen van zwangerschap worden verward met bijwerkingen van de prikpil, zoals een onregelmatige menstruatie of lichte bloedingen.
  • Een onjuist geplaatste injectie: als de prikpil niet correct is toegediend, kan dit de effectiviteit ervan verminderen.

Heeft de prikpil invloed op de gezondheid van mijn baby?

Als je hebt ontdekt dat je zwanger bent geworden terwijl je de prikpil gebruikt, is het belangrijk te weten dat dit geen ernstige risico’s voor jou of je baby met zich meebrengt. Het kan echter wel verwarrend en verrassend zijn.

Als je ontdekt dat je zwanger bent terwijl je de prikpil gebruikt, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je huisarts. Ze kunnen je zwangerschap bevestigen en de nodige stappen ondernemen om je gezondheid en die van je baby te waarborgen.

In de meeste gevallen zal je zorgverlener je adviseren om te stoppen met het gebruik van de prikpil, omdat het niet geschikt is tijdens de zwangerschap. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar een verloskundige of gynaecoloog om je verder te begeleiden.

Je zorgverlener zal je helpen bij het plannen van verdere stappen en zorgen voor regelmatige controles om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Wat kun je doen om een herhaling te voorkomen?

Als je na je zwangerschap opnieuw wilt beginnen met anticonceptie, is het een goed idee om met je zorgverlener te praten over welke opties je hebt. Er zijn tal van anticonceptiemethoden beschikbaar, variërend van hormonale opties zoals de pil of het spiraaltje tot niet-hormonale opties zoals de condoom of het koperspiraaltje. Je zorgverlener kan je helpen bij het kiezen van de juiste methode op basis van je gezondheid en persoonlijke voorkeuren.

Als je vragen hebt over de prikpil en zwanger worden aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat staan we voor je klaar om je te informeren en te begeleiden bij zwanger zijn of zwanger worden.

Wil jij je graag bij onze verloskundigenpraktijk inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: inschrijfformulier.