Zwanger en Ramadan

Vast je in de maand van de Ramadan en ben je zwanger? Vasten is dan een extra zware opgave. Vasten mag, maar moet niet. Het kan zijn dat je twijfelt of je er wel goed aan doet te vasten. Of je krijgt klachten tijdens de Ramadan. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met je wensen. Wij respecteren je wens om samen met familie en vrienden te vasten, maar het kan zijn dat wij je om medische redenen adviseren om te stoppen met vasten.

Waar kan je last van krijgen tijdens het vasten?

  • je kunt hoofdpijn krijgen omdat je overdag geen vocht of voedsel neemt, vooral tijdens de eerste dagen van de vasten.
  • je kunt je hierdoor ook misselijk voelen.
  • je kunt je draaierig en licht in je hoofd voelen of flauwvallen. Dit komt vaak door een daling van je bloeddruk en door de schommelingen in je bloeddruk.
  • je kunt je erg moe voelen doordat je laat opblijft en weer vroeg opstaat om samen te eten en bidden.

Deze klachten had je misschien al door je zwangerschap. Mogelijk verergeren ze door het vasten. Bespreek ze in ieder geval met ons. We kunnen je dan gerichte adviezen geven.

Borstvoeding

Onderstaand enkele tips voor als je borstvoeding geeft tijdens de Ramadan:

  • Drink en eet voldoende op de momenten dat je wel kunt eten
  • Laat je kindje zoveel mogelijk bij jou drinken tijdens de nacht. Wellicht hoeft het dan overdag wat minder vaak te worden aangelegd.
  • Kolf ’s nachts wat extra moedermelk af zodat je dat overdag aan je baby kunt geven.
  • Bespreek je twijfels of vragen over het geven van borstvoeding tijdens de Ramadan met je verloskundige, de arts van het consultatiebureau of een lactatiekundige.

Meer info

Op internet zijn er diverse website te vinden over dit onderwerp. Kijk daarom ook eens op:

 

 

Deel:

Related Posts

Kinkhoestvaccinatie

Momenteel heerst er een kinkhoest golf in Nederland waarbij sinds begin februari vier baby’s zijn overleden. Zie deze website en dit nieuwsbericht. Vanuit de praktijk