De 13 wekenecho komt eraan

Wellicht heb je er in de media al over gehoord. Vanaf 1 september wordt de 13 wekenecho ingevoerd.

De 13 wekenecho vindt plaats tussen een zwangerschapsduur van 12+3 en 14+3 weken. Het is een uitgebreide medische echo waarbij door middel van een echoscopisch onderzoek gekeken wordt naar ernstige lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Deze echo wordt uitgevoerd door een echoscopist van bijvoorbeeld Focus.

De 13 weken echo lijkt op de 20 wekenecho. Het verschil is dat je kindje bij de 13 wekenecho kleiner en minder ver ontwikkeld is. Er is daardoor minder zichtbaar dan bij de 20 wekenecho, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je bij de 13 wekenecho meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet

Het is niet verplicht de 13 wekenecho uit te laten voeren. Tijdens je intake op de praktijk bespreekt de verloskundige de 13 wekenecho met jou (en je partner). Het is belangrijk je goed voor te bereiden  op dit gesprek. Meer informatie die je bij deze voorbereiding kan helpen vind je verderop op onze site en in deze folder over de 13 wekenecho van het RIVM.

Ben je net zwanger en vraag je je af of je ook voor een 13 wekenecho in aanmerking komt? Je komt in aanmerking voor de echo (vanaf 1 september) wanneer je uitgerekende datum 27 februari 2022 of later is.

Deel:

Related Posts

Vruchtbare dagen

Koningsdag

Vanaf vrijdag 26 april 15.00 tot en met zaterdag 27 april 23.00u staat de stad in het teken van de Vrijmarkt en Koningsdag. Uiteraard zijn