40 JAAR BREEDSTRAAT – ERVARINGEN VAN EEN VERLOSKUNDIGE – HEDWIG PESGENS

 

Wat is er veel veranderd in de verloskunde de afgelopen jaren, Hedwig schreef er dit onderhoudende stuk over.

 
In 2001 startte ik als pas afgestudeerde verloskundige bij de Breedstraat. En eind 20220 stopte ik als verloskundige bij de Breedstraat.
19 jaar heb ik bij deze superleuke praktijk gewerkt. Wat is er veel veranderd in die tijd!
 
Samen met 3 andere collega’s vormden wij in 2001 een maatschap van 4.
Er was destijds een enorm tekort aan verloskundigen, dus van alle kanten werd er aan je getrokken als je afgestudeerd was. Er was zelfs zo’n tekort, dat we regelmatig bij andere praktijken moesten invallen, als daar een collega ziek werd. Veel praktijken stonden op “omvallen” en het heeft niet veel gescheeld, of de eerstelijns verloskundigen praktijken zouden niet meer bestaan hebben in de regio Utrecht.
Met veel veerkracht, en ontzettend hard werken, is het gelukt de bestaande praktijken te behouden. Gelukkig werden er daarna meer verloskundigen opgeleid, waardoor het tekort (min of meer) opgeheven werd.
 
We hadden ietsje minder bevallingen per maand, en werkten meestal 24 uurs diensten (in het weekend zelfs 48 uur). Mobiele telefoons gebruikten we destijds nog niet: cliënten belden met de Doktersdienst, en zij lieten ons op onze pieper weten dat een vrouw ging bevallen, waarna we zelf de cliënten belden.
 
Routeplanners waren nog niet in gebruik, dus we gingen met ons “stratenboekje” op pad, waarbij we regelmatig de auto aan de kant zetten, om in ons boekje te kijken waar we moesten zijn. Veel vrouwen bevielen thuis (het geboortehuis was er nog niet) en regelmatig blijven we ook gewoon uren thuis bij iemand zitten (of zelfs op een logeerbedje slapend) als het weer te slecht was om naar huis te gaan (strengere winters dan nu!).
 
Maar langzamerhand veranderde er veel, in plaats van alles op papier uit te schrijven, kregen we een laptop, en konden we de dossiers digitaal inzien en uitschrijven. De pieper verdween en we gingen werken met mobiele telefoons. Het Nokia -deuntje zal ik nooit vergeten. Nog steeds als ik deze hoor, sta ik in de stand om op pad te gaan!
Overigens brachten we deze telefoon fysiek over aan elkaar, aan het einde van de dienst. Tijdrovend, maar ook gezellig, want zo kletsen we soms uren over wat we beleefd hadden in de dienst (indien de ander niet meteen weg moest voor een bevalling, natuurlijk). Later gingen we de telefoons doorschakelen, waardoor fysiek aan elkaar overdragen niet meer nodig was. Met de komst van de smartphones werd dit sowieso veel makkelijker.
 
En echo’s! Een termijnecho werd niet standaard gemaakt, alleen als je niet wist wanneer de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM) was. Toen dit bekend werd, wist binnen no time geen enkele cliënte meer wanneer haar laatste menstruatie was:-). Omdat wij ook de noodzaak van een precieze bepaling van de uitgerekende datum erg belangrijk vonden, schaften wij als snel een echo- apparaat aan op de praktijk. Heel veel vrouwen waren hier ontzettend blij mee, en wij vonden het ook een goede aanvulling binnen ons vak.
 
Veel cliënten wilden liever in het ziekenhuis bevallen, en om toch een sfeer van thuis in het ziekenhuis te creëren, richten we in 2011 met 10 praktijken het Geboortehuis Utrecht op.
Zo konden vrouwen die liever niet thuis wilden bevallen, in een huiselijke sfeer in het ziekenhuis bevallen.
 
Veel informatie was intussen te vinden op internet, en dat gaf vrouwen naast meer kennis, ook meer onzekerheid. Om een beetje richting te geven aan alle informatie die te vinden was op internet, gingen we zelf informatieavonden organiseren. Combinatie-test, later de NIPT test en meer en meer echo’s vonden hun intrede. De website moest de juiste informatie geven en ook up-to-date blijven, een andere vorm van spreekuur deed zijn intrede (centering pregnancy ).
 
Al met al werd ons vak meer en meer uitgebreid! Gelukkig kwam er meer ondersteuning door het team uit te breiden met extra verloskundigen, assistentes en een praktijkmanager, wat een enorme ondersteuning gaf.
 
Inmiddels werk ik alweer 2 jaar niet meer als verloskundige, maar met veel plezier en warmte denk ik aan mijn tijd op de Breedstraat terug. Op naar 50 jaar verloskundigenpraktijk Breedstraat!

Deel:

Related Posts