Net zwanger

Ben je erachter gekomen dat je net zwanger bent? Gefeliciteerd! Je staat aan het begin van een bijzondere fase in je leven. Bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat begrijpen we dat deze periode gepaard kan gaan met vragen, emoties en verwachtingen. Daarom staan wij klaar om je te begeleiden tijdens deze unieke reis naar het ouderschap. Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent, kan het gevoel van vreugde en opwinding overweldigend zijn. Het is het begin van een nieuw avontuur, waarbij je lijf zich zal gaan voorbereiden op het creëren van nieuw leven. Graag vertellen we je meer over deze beginfase van de zwangerschap en het vervolg.

Veranderingen als je net zwanger bent

Als je net zwanger bent kan je last hebben van typische zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en gevoelige borsten. Deze symptomen kunnen per persoon verschillen in intensiteit en duur. Elk lichaam reageert anders op zwangerschap, de een ervaart helemaal geen klachten terwijl een ander ze wel ervaart. Als je vragen hebt over zwangerschapssymptomen kan je terecht bij een verloskundige. Naarmate je zwangerschap vordert, zal je buik groeien en zal je baby zich steeds actiever gaan bewegen. Het is normaal dat je nog geen kindsbewegingen voelt als je net zwanger bent. Het exacte moment waarop je je kindje voelt bewegen is per vrouw verschillend. Meestal kan je bewegingen pas waarnemen tussen de 18e en 24e week van je zwangerschap.

Naast de fysieke veranderingen die je lichaam doormaakt, kunnen er ook emotionele veranderingen optreden. Zwanger zijn kan een rollercoaster van emoties zijn, van blijdschap en verwondering tot zorgen en onzekerheden. Het is volkomen normaal om je af en toe overweldigd te voelen als je (net) zwanger bent. Het is daarom belangrijk om open te zijn naar je partner en omgeving zodat zij je kunnen steunen.

Leefstijlaanpassingen 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen. Luister naar je lichaam en geef toe aan je behoeften. Eet gezond en drink voldoende water. Kijk bijvoorbeeld op de website van het voedingscentrum voor tips en download de ZwangerHap-app op je telefoon voor een snelle toegang tot informatie over het juiste dieet. Als je net zwanger bent mag je meteen starten met het slikken van zwangerschapsvitamines. Deze tabletten bevatten onder andere foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je baby en verminderen de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. Je mag deze tabletten de gehele zwangerschap gebruiken.

In de zwangerschap ben je vatbaarder voor ziektes, daarom is het verstandig om extra goed te letten op hygiëne. Was je handen voor het eten en laat de kattenbak door je partner verschonen.

Wil je meer weten over leefstijl aanpassingen in de zwangerschap? Lees hieronder hoe je je kan aanmelden bij een verloskundigenpraktijk en stel je vragen tijdens een afspraak met de verloskundige!

Een verloskundigenpraktijk

Als je ontdekt dat je net zwanger bent geworden kan je je meteen inschrijven bij een verloskundigenpraktijk. We raden je aan om een praktijk te kiezen die in de buurt is en die bij je past. Als je in Utrecht woon kan je je via onze website online aanmelden bij verloskundigenpraktijk Breedstraat. De praktijkassistente zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om je eerste afspraak in te plannen. Je zult tijdens de zwangerschap regelmatig op onze praktijk langskomen voor echo’s en controles. Deze afspraken zijn bedoeld om jou en je baby nauwlettend in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. We zullen je bloeddruk meten, de groei van je buik controleren en naar het hartje van je baby luisteren. We zullen luisteren naar de wensen en behoeftes van jou en je partner om je de beste zorg te bieden tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat hechten we veel waarde aan persoonlijke aandacht en zorg. We willen dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in de zorg die wij bieden. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of wil langskomen voor een kennismakingsgesprek. We kijken uit jullie te ontmoeten en te begeleiden tijdens deze bijzondere reis naar het ouderschap.

Wil jij je graag bij ons inschrijven, schrijf dan in via ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.