Misselijk en overgeven zwanger

Misselijk en overgeven zwanger? Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap een veelvoorkomende klacht is. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam en hoe kun je omgaan met die misselijkheid en soms zelfs overgeven? In deze tekst zullen we je informeren over dit veel voorkomende verschijnsel, en je enkele tips geven om ermee om te gaan.

Oorzaken van misselijk en overgeven zwanger

Ochtendmisselijkheid, die eigenlijk op elk moment van de dag kan optreden, is een veelvoorkomend verschijnsel dat tot wel 80% van de zwangere vrouwen treft. Het wordt vaak toegeschreven aan de stijging van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat je lichaam begint te produceren zodra je zwanger bent. Dit hormoon is verantwoordelijk voor veel zwangerschapskwalen, onder andere misselijkheid. Na het eerste trimester daalt de hoeveelheid hCG in je lichaam waardoor in de meeste gevallen de misselijkheid ook afneemt. Hoewel misselijkheid meestal overgaat na het eerste trimester, kan het in sommige gevallen aanhouden gedurende de hele zwangerschap.

Later in de zwangerschap kan je ook last hebben van misselijkheid wat te maken kan hebben met oprispend maagzuur. De baarmoeder is zo groot geworden dat het de maag omhoog duwt. Het maagzuur wat soms naar boven komt kan ook misselijkheid tot gevolg hebben.

Wat kan je doen?

Hoewel misselijkheid en overgeven in de zwangerschap niet volledig te vermijden is, zijn er verschillende strategieën die je kunt proberen om de symptomen te verminderen of beheersbaar te maken.

  1. Eet kleine, frequente maaltijden: probeer regelmatig kleine porties voedsel te eten in plaats van drie grote maaltijden per dag. Dit kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en misselijkheid te verminderen.
  2. Luister naar je lichaam: het is belangrijk om te eten waar je zin in hebt en wat je kunt binnen houden. Een gezond en gevarieerd dieet is natuurlijk belangrijk, maar wanneer misselijkheid en overgeven in de zwangerschap de overhand nemen, is het vooral belangrijk dat je eet waar je behoefte aan hebt.
  3. Vermijd een lege maag: probeer niet met een lege maag te gaan slapen, en houd wat crackers of koekjes naast je bed om ’s ochtends meteen iets te eten.
  4. Hydrateer: Blijf goed water drinken, vooral als je moet overgeven. Sip gedurende de dag kleine hoeveelheden water om uitdroging te voorkomen.
  5. Vitamine B6 en gember: Sommige vrouwen vinden verlichting van ochtendmisselijkheid door vitamine B6-supplementen te nemen of gemberthee te drinken. Overleg altijd eerst met je zorgverlener voordat je supplementen inneemt. Voor pyridoxine (vitamine B6) is de veilige grenswaarde bij langdurig gebruik niet meer dan 25 mg/dag.

 Wanneer bellen?

Als je misselijkheid ernstig is, lang aanhoudt, of leidt tot gewichtsverlies, neem dan contact op met je verloskundige of arts. Zij kunnen je beoordelen en mogelijk medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Ochtendmisselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap zijn uitdagingen waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Het kan frustrerend en vermoeiend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen meestal vanzelf verminderen na het eerste trimester.

Als je je zorgen maakt door de misselijkheid, praat dan met je verloskundige of zorgverlener. Ze kunnen je geruststellen, mogelijke behandelingsopties bespreken en ervoor zorgen dat zowel jij als je baby de zorg krijgen die jullie nodig hebben.

Wil jij je graag bij onze verloskundigenpraktijk inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: inschrijfformulier.