Aan het begin van de zwangerschap kan je harde buiken ervaren. Je lichaam ondergaat veel fysieke veranderingen die dit soort sensaties kunnen veroorzaken. Harde buiken, ook wel Braxton-Hicks contractions genoemd, zijn samentrekkingen van de baarmoeder die rond het tweede trimester ontstaan. We vertellen jullie graag meer over harde buiken aan het begin van de zwangerschap om goed te begrijpen wat er allemaal in je lijf gebeurt.
Wat zijn harde buiken
Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Meestal treden ze op vanaf het tweede trimester, maar sommige vrouwen ervaren ze al eerder in het eerste trimester. In tegenstelling tot weeën, zijn harde buiken onregelmatig en niet pijnlijk. Ze kunnen wel oncomfortabel zijn. Een warme kruik tegen je buik houden en voldoende rusten kan helpen om harde buiken aan het begin van de zwangerschap tegen te gaan.
Hoe voelen harde buiken
Harde buiken aan het begin van de zwangerschap voelen als een strak of gespannen gevoel in de buik. De buik wordt hard, vergelijkbaar met het gevoel wanneer je je spieren aanspant. De harde buik aan het begin van de zwangerschap duurt vaak maar even en verdwijnt vanzelf. Ze zijn niet regelmatig en veroorzaken geen pijn.
Oorzaken harde buiken
Het optreden van harde buiken aan het begin van de zwangerschap heeft verschillende oorzaken:
- Groei van de baarmoeder: je baarmoeder is een spier en wanneer een spier groeit trekt deze samen. Het is daarom normaal dat je soms een harde buik ervaart aan het begin van de zwangerschap en dat is geen reden tot paniek.
- Fysieke activiteit: wanneer je overdag druk bent geweest reageert ook aan het begin van de zwangerschap de baarmoeder soms met harde buiken. Als vrouwen veel last hebben van harde buiken komt dat vaak doordat ze overdag veel fysieke inspanning hebben geleverd. Het is dan aan te raden om meer rust te nemen overdag.
- Urineweginfectie: harde buiken aan het begin van de zwangerschap, maar ook later in de zwangerschap kunnen een symptoom zijn van een urineweginfectie. Als je twijfelt of je een urineweginfectie hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige en een mogelijke urineweginfectie uit te sluiten of te behandelen.
Wanneer bellen
Bel direct je verloskundige als de harde buiken aan het begin van de zwangerschap regelmatig en pijnlijk zijn en als de harde buik gepaard gaat met vaginaal bloed- of vochtverlies. Ook als je vaak harde buiken hebt of als je twijfelt of je een urineweginfectie hebt, is het belangrijk om je verloskundige in te lichten.
De verloskundigen bij verloskundigenpraktijk Breedstraat staan dag en nacht voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Aarzel niet om ons te bellen als je vragen hebt over harde buiken in het begin van de zwangerschap, of als je vragen hebt over andere onderwerpen. We streven naar goede ondersteuning en een comfortabele zwangerschapservaring.
Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.