Gezond zwanger worden

Gezond zwanger zijn begint al voordat je zwanger bent. Bepaalde stoffen kunnen al schadelijk zijn voor je zwanger bent. En verder helpt een gezonde leeftijd om de kans op een zwangerschap te vergroten. Dat geldt zowel voor jou als voor je partner.

Voeding en BMI passend bij gezond zwanger worden

Het is goed om je BMI al voor de zwangerschap te optimaliseren. Het beste kun je dit doen onder begeleiding van een diëtiste. Zeker als je BMI ver van een gezond BMI vandaan ligt. Aankomen of afvallen zonder begeleiding kan lastig zijn maar is niet onmogelijk. Zoek op tijd hulp. Crashdiëten zijn niet gezond en werken niet op de lange termijn. Het beste is om je voeding substantieel aan te passen. Niet alleen vergroot je je kans op een zwangerschap met een gezond gewicht: ook verminder je risico’s in de zwangerschap zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte.

Zorg voor een gevarieerde voeding. Op de website van Voedingscentrum kun je hier veel informatie over vinden. Varieer in verschillende soorten groente en fruit en eet hier voldoende van. Verder is het goed om volkoren producten te eten. Drink ook voldoende water en thee (1-1,5 L per dag). Wissel ook af tussen verschillende soorten vlees, vis en vleesvervangers. Vis draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en zicht bij ongeboren baby. Begin al voor de zwangerschap met het regelmatig eten van vis. Let tot slot op je calcium inname en eet voldoende zuivel of andere producten met calcium. Als je niet zeker weet of je aan al je voedingsstoffen komt kun je bij het Voedingscentrum de eetmeter een paar dagen bijhouden en zien of je aan voldoende voedingsstoffen komt.

Alcohol, roken en drugs

Gebruik geen alcohol en drugs als je zwanger wilt worden en rook niet. Je vergroot hiermee je kansen om zwanger te worden. Verder weet je de eerste weken van de zwangerschap nog niet dat je zwanger bent. Alcohol, drugs en roken zijn schadelijk voor het ongeboren kindje.

Supplementen om gezond zwanger te worden

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt is het goed om foliumzuur te slikken. Ook je partner kan dit doen, uit sommige onderzoeken blijft dat de zaadkwaliteit hierdoor verbetert. Zodra je zwanger bent is het belangrijk om 10 mcg vitamine D te slikken. Natuurlijk kun je hier ook al mee beginnen voor de zwangerschap.

Medicijnen en gezond zwanger worden?

Veel medicijnen mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Als je een kinderwens hebt, is het goed om in kaart te gebruiken welke medicijnen je gebruikt en of dit afgeraden wordt in de zwangerschap. Indien nodig kun je met je huisarts overleggen over een alternatief.

Bewegen

Probeer elke dag 30 minuten te bewegen. Het is goed om je lichaam in conditie te brengen voor je zwanger bent. Hier heb je later profijt van. Verder kan bewegen je uiteraard helpen om op een gezond gewicht te komen.

Kinderwensconsult

Heb je vragen of wil je je gezondheid in kaart laten brengen? Maak dan een afspraak op de praktijk voor een kinderwensconsult. Van tevoren vul je een vragenlijst in op zwangerwijzer.nl en deze stuur je naar de praktijk. Samen bekijken we hoe jullie zo gezond mogelijk zwanger kunnen worden.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.