Doula

Wat is een Doula?

Een doula is iemand die je tijdens de bevalling op niet-medische wijze ondersteunt. Ze bespreekt jullie wensen over de bevalling met jullie en blijft er heel de bevalling bij. Sommige mensen vinden het een prettig idee dat ze zeker weten dat er een bekend gezicht continu bij de bevalling aanwezig is. Een doula blijft bijvoorbeeld ook bij je, als je wordt overgedragen aan het ziekenhuis en de bevalling medisch wordt.

Heeft iedereen een doula nodig?

In onze ervaring heeft niet iedereen een doula nodig. Het is een persoonlijke keuze: als je twijfelt hierover bespreek het dan met ons. We denken graag met je mee.

Wat doet de verloskundige dan?

Een doula is iets anders dan een verloskundige. De verloskundige is een medisch professional die tijdens de bevalling verantwoordelijk is voor het welzijn van moeder en kind. Daarnaast zijn we er natuurlijk ook voor de mentale ondersteuning. Hieronder op een rijtje wat de verloskundige doet tijdens een bevalling.

  • We houden moeder en kind goed in de gaten door regelmatig medische controles uit te voeren
  • We geven veel tips over houdingen en ademhaling
  • We informeren jullie over het verloop van de bevalling en welke keuzes er gemaakt kunnen worden
  • We kunnen in samenspraak met jullie meer op de achtergrond of juist op de voorgrond zijn tijdens een bevalling
  • We zorgen ervoor dat jullie vooraf besproken wensen nageleefd worden
  • Als het nodig is dragen we over aan de gynaecoloog. Afhankelijk van hoe ver de bevalling gevorderd is blijven we er bij tot het kindje geboren is.

Ik wil een doula, en nu?

De meeste mensen hebben voldoende aan bovenstaande ondersteuning. Mocht dit niet het geval zijn; dan kan een doula erg prettig zijn.

Er zijn verschillende doula’s werkzaam in Utrecht. Het is belangrijk dat jullie een klik ervaren met je doula. Een kennismakingsgesprek is daarom nodig. Meestal heeft de doula een aantal voorbereidende gesprekken met jullie tijdens de zwangerschap. Tijdens de bevalling kunnen jullie haar al vroeg bellen ter ondersteuning.

Kosten

Afhankelijk van welk pakket je kiest kost een doula tussen de 750 en 1500 euro. Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor een doula. Als je een aanvullende verzekering hebt met een vergoeding voor een zwangerschapscursus dan worden de kosten soms deels gedekt. Lees hiervoor wel goed de polisvoorwaarden door: want dit is niet altijd mogelijk.

Wat als ik speciale wensen rondom mijn bevalling heb

Speciale wensen rondom je bevalling bespreek je met de verloskundige bij het bespreken van je geboortewensen als je 35 weken zwanger bent. Voor die afspraak krijg je van ons uitgebreide informatie over onze werkwijze en een handig format waarin je kunt aangeven wat je eventueel anders zou willen. We staan open voor al jullie wensen en alles is bespreekbaar. Het is jullie bevalling: dus wij passen ons hieraan aan. Voor speciale wensen rondom de bevalling heb je dus geen doula nodig maar dit kun je gewoon met je verloskundige bespreken.

Kortom

Een doula kan heel fijn zijn voor wie dat nodig heeft. Bijvoorbeeld als je eerder een traumatische ervaring had of als je geen (beval)partner hebt. Of omdat het je gewoon heel erg fijn lijkt. Er zijn wel kosten mee gemoeid die niet (helemaal) vergoed worden. Mocht je een doula hebben? Geef het dan aan bij ons op spreekuur zodat we dit vast kunnen leggen in je dossier.

Op zoek naar ons inschrijfformulier? Ons inschrijfformulier is hier te vinden: Inschrijfformulier.