Badbevalling

Ik ben gevraagd om in een podcast iets te komen vertellen over een badbevalling. Pff daar moet ik even over nadenken. Hartstikke leuk natuurlijk maar ook wel spannend. Wat kan ik hier eigenlijk allemaal over vertellen?

In de praktijk begeleid ik heel regelmatig bevallingen in bad. Ik werk dit jaar al negen jaar als verloskundige en heb tijdens mijn opleiding al geleerd hoe je een badbevalling begeleidt. Vooral één bevalling staat me nog altijd helder voor de geest. Het was in de vorige stad waar ik werkte. Ik was toen net begonnen als verloskundige en woonde in een kleine studio. Het was enorm spannend als beginnend hulpverlener. Natuurlijk wist ik precies wat ik moest doen en had ik al behoorlijk wat meegemaakt tijdens de opleiding. Maar zelf de eindverantwoording hebben en geen stagebegeleider meer die meekeek over mijn schouder: ik vond het nogal wat.

Het was een zondagochtend en ik werd gebeld door de partner van mevrouw D. Ze was zwanger van haar eerste kindje en sinds die nacht was ze wat aan het rommelen; de weeën bleven nu wat regelmatiger komen. Het klonk nog erg beginnend aan de telefoon maar ik besloot toch even te gaan kijken. Over de telefoon is het soms lastig inschatten wat de situatie precies is. Zeker als je nog niet zo lang aan het werk bent.

Meneer en mevrouw D woonden in een klein huisje. Ze wilden graag thuis bevallen en meneer D was het bad aan het opzetten. In de hoek stond een camera op een statief die straks de bevalling moest gaan opnemen. Mevrouw zag eruit alsof de bevalling begonnen was, maar nog wel in het beginstadium. In overleg met haar deed ik een inwendig onderzoek en dit klopte bij het beeld dat ik had: ze had 2 centimeter ontsluiting. Ik was uitleg aan het geven en instructies wanneer ze mij weer moesten bellen, toen ik met spoed werd weg gebeld. Snel rondde ik mijn verhaal af en vertrok naar deze badbevalling.

Anderhalf uur later werd ik gebeld door meneer D dat het allemaal wel wat heftig was geworden. Gelukkig was ik intussen weer beschikbaar en kon ik direct hun kant op komen. Toen ik binnen kwam zat mevrouw D in bad en had heel duidelijk persdrang. Terwijl ik tegen haar bleef praten om haar te coachen en vooral te vragen om zo veel mogelijk te zuchten, in plaats van mee te persen, zette ik vlug alles klaar voor de aanstaande geboorte. Ik was juist bezig met de laatste spullen (benodigdheden voor een eventuele reanimatie, gelukkig bijna nooit nodig) toen mevrouw D opeens heel stil werd. Toen ik nog zei: ‘nog één keer zuchten, ik kom eraan’ beantwoordde ze me: ‘maar ze is er al lang hoor’. Op de film was later terug te zien dat 20 seconden eerder het meisje geboren werd in bad en door de moeder opgevangen. Heel erg fijn en helemaal goed gegaan. Wel een beetje ongemakkelijk dat ik het moment suprême gemist had. En dat dit ook vereeuwigd was op hun bevalfilm. Oeps.

Ik besluit om toch maar gewoon naar de opname van de podcast te gaan want in de tussentijd heb ik gelukkig enorm veel (bad)bevallingen begeleid waar ik de baby wel gewoon geboren heb zien worden. Dus dan kan ik daar vast wel iets over vertellen.

Benieuwd naar de podcast? Kijk op onze webapp onder Cursussen en Voorlichting → Podcasts → Badbevallingen (of op Spotify: ZWANGER? Dit wil je weten! – In bad bevallen)

Wil jij je graag inschrijven bij onze praktijk? Gebruik dan ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier; Inschrijfformulier.

Deel:

Related Posts

Nog meer babynieuws!!

Er is nog meer babynieuws!   Onze lieve Annejuul is bevallen van een zoon! Deze nieuwste Breedstraat-baby luistert naar de naam Isai! Moeder en zoon

Babynieuws

Er is babynieuws!   En je zou denken dat dat in een verloskundigenpraktijk heel gebruikelijk is… dat is het ergens ook, maar geboortes blijven bijzonder