De verloskundige vertelt!

De sportzomer zit er weer op! Het EK voetbal is gespeeld, de Olympische Spelen en de paralympische spelen zijn achter de rug, de tour de France én de tour de Femme zijn gereden. Op de olympische spelen is een enkele zwangere sportster in beeld gezien en er waren verscheidene moeders die een comeback maakten na het krijgen van een kindje.

Anky van Grunsven nam zwanger deel aan de Olympische Spelen, in 2004, toen ze 5 maanden zwanger was. Ze won goud! Je hoort het al, het is eerder uitzondering dan gewoonte dat een zwangere vrouw deelneemt op de Olympische Spelen of op een groot toernooi en dat is logisch! Want sporten vraagt natuurlijk veel van je lichaam, en dat doet een zwangerschap vaak ook. Hoe goed is het nu eigenlijk om te sporten in de zwangerschap?

In je zwangerschap is het goed om te blijven bewegen. Vrouwen met een gezond lichaam hebben vaak minder fysieke klachten en minder kans op het ontwikkelen van complicaties in de zwangerschap. Ook hebben ze vaak een beter en sneller herstel na de bevalling. Gynaecoloog Floor Sijbrandij uit het UMC ziekenhuis gaf onlangs nog haar mening over sporten in de zwangerschap in dit artikel! Het liefst iedere dag minimaal een half uur in beweging zijn kan al helpen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen, fitness of hardlopen.

Begin je met sporten nu je zwanger bent? Hartstikke goed! Kijk of je begeleiding kan krijgen van een coach of tips kan vragen bij een fysiotherapeut. Er bestaan verschillende sportklassen  voor zwangere vrouwen, waarbij je uitstekende begeleiding krijgt bij het opbouwen en uitvoeren van oefeningen. Zorg altijd dat je niet je grenzen voorbijgaat, oftewel: luister naar je lichaam. Krijg je lichamelijke klachten van je rug of je bekken, probeer de volgende keer dan rustiger aan te doen of zelfs een andere sportactiviteit te zoeken waarvan je geen klachten krijgt. Het is normaal dat door de hormonen in je lijf of de groei van de baarmoeder je eerder lichamelijke klachten krijgt bij het sporten dan buiten de zwangerschap.

Sportte je al langer voor de zwangerschap, dan kan je hier gewoon mee blijven door gaan. Blijf wel alert op de signalen van je eigen lichaam. Soms is het wel nodig om je ritme en duur aan te passen en ervoor te zorgen dat je hartslag niet voor langere tijd boven de 160 slagen per minuut uitkomt. Een sporthorloge kan je hierbij helpen. Probeer niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap. Vergeet niet dat sporten je energie moet opleveren, het moet je geen energie kosten!

Je rechte buikspieren zullen gaan wijken in de zwangerschap voor de groei van de baarmoeder. Oefeningen waarbij je alleen je rechte buikspieren traint, kun je dus vanaf 16 weken beter overslaan. De opening tussen de spieren kan namelijk te groot worden waardoor je hier klachten van gaat krijgen. Je schuine buikspieren mag je overigens wel blijven trainen, net zoals je core! Planken dus maar!

Sport je in team verband en doe je aan contactsport?
Je baarmoeder groeit vanaf 12-13 weken in de zwangerschap achter je schaambot vandaan. Dan ligt deze dus minder beschermd in je onderbuik dan voor de 12-13 weken van de zwangerschap. Het is dus minder verstandig om dan door te gaan met sporten waarbij je het risico loopt om iets (een bal of een tegenstander) tegen je buik aan te krijgen. Denk hierbij aan hockey, voetbal, basketbal of skiën. Je kan overwegen om wel te trainen tot ongeveer 16 weken, mits je je teamgenoten goed inlicht en je zelf voorzichtig bent.

De Olympische Spelen zal je wellicht zwanger niet meer halen, maar de gouden medaille voor het fit doorkomen van de zwangerschap is ook wat waard, toch?!

Deel:

Related Posts

De verloskundige vertelt!

De sportzomer zit er weer op! Het EK voetbal is gespeeld, de Olympische Spelen en de paralympische spelen zijn achter de rug, de tour de

Wanneer verloskundige bellen

Welkom terug Tineke!!

Na een heel fijn verlof is het vandaag de eerste werkdag van Tineke (van den Akker).  De tijd van volle dagen knuffelen met baby Dide