Zwangerschap symptomen

Op zoek naar zwanger symptomen? Een zwangerschap veroorzaakt veel fysieke en emotionele veranderingen die zich uiten als zwangerschap symptomen. De meeste zwangerschapssymptomen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die nodig zijn om de zwangerschap in stand te houden. In deze tekst vertellen we jullie graag meer over zwangerschapssymptomen en hoe je er mee om kan gaan.

Misselijkheid als zwangerschap symptoom

Een bekend zwangerschapssymptoom is misselijkheid en/of overgeven. Dit symptoom wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd, hoewel de misselijkheid op elk moment van de dag kan voorkomen. Misselijkheid komt vaak voor in het eerste trimester waarna het zal afnemen. Enige tips tegen misselijkheid zijn:

  • Kleine beetjes eten
  • Inname van specerijen en pittig voedsel beperken
  • Gember producten eten, zoals gember pillen slikken of gember thee drinken
  • Voldoende water of water met een smaakje drinken

Als bovenstaande tips niet werken en je ervaart veel last van de misselijkheid, dan kan je overwegen om medicatie te gebruiken tegen de misselijkheid. Het is belangrijk om je te laten informeren door je verloskundige. Samen met je verloskundige kunnen jullie een oplossing kiezen die goed bij je past.

Veranderingen in de borsten een van de zwangerschap symptomen

Een ander zwangerschapssymptoom dat zich bij veel vrouwen voordoet zijn veranderingen in de borsten. Je borsten kunnen gevoeliger worden, en je tepels kunnen gaan veranderen van kleur en grootte. Ook dit zwangerschapssymptoom is te wijten aan hormonale veranderingen. Met name het hormoon progesteron zorgt voor een toename van borstklieren waardoor je borsten groter worden. De toename van borstklieren is nodig om borstvoeding te kunnen geven wanneer je kindje is geboren.

Urineweg veranderingen

Veel vrouwen merken tijdens de zwangerschap dat ze vaker moeten plassen dan normaal. Dit zwangerschapssymptoom komt niet alleen door hormonale veranderingen, maar ook doordat de baarmoeder op de blaas drukt. Je kan merken dat je vaker naar de wc moet, of dat je niet zo goed kan uitplassen bij het toilet bezoek. Tijdens de zwangerschap ben je wat vatbaarder voor urineweginfecties vanwege een normale, door de zwangerschap veroorzaakte, lagere weerstand. Klachten hierbij kunnen zijn: pijn bij het plassen, harde buiken en/of aandrang maar geen urinelozing. Als je denkt dat je een urineweginfectie hebt, dan is het belangrijk dat je dit meldt bij je verloskundige.

Elke vrouw is uniek en ervaart een zwangerschap op een andere manier. Een zwangerschap met veel zwangerschapssymptomen is net zo normaal als een zwangerschap zonder zwangerschapssymptomen. De een kan goed omgaan met de klachten, terwijl de ander misschien meer moeite heeft om een passende oplossing te vinden. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat beantwoorden we graag al je vragen rondom zwangerschapssymptomen en denken we graag mee over een passende oplossing.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.