Badbevalling

Een badbevalling is bevallen in warm water. Je maakt hierbij gebruik van de ontspannende werking van het warme water. Daarnaast kan je makkelijker van houding wisselen in het bad. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater. Baby’s die in bad geboren worden komen vaak rustiger ter wereld en huilen minder. De baby krijgt zuurstof via de navelstreng en krijgt pas een ademprikkel als zijn/haar hoofdje in aanraking komt met koude lucht.

Iedereen die ook thuis zou mogen bevallen, mag in bad bevallen. Mocht je twijfelen of jij in bad mag bevallen, bespreek het dan met ons op het spreekuur. Ook wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen, kan je in bad bevallen. In alle drie de ziekenhuizen in Utrecht is een bad aanwezig. In het Geboortehuis in het Diakonessenhuis zijn er twee bevalbaden waar je gebruik van kan maken. Je moet hiervoor wel een beschermhoes kopen van rond de €70 (de factuur krijg je achteraf). In het Antonius Ziekenhuis Utrecht zijn er twee kamers met vaste bevalbaden, ook hier kan je dus in bad bevallen. In het WKZ is er naast een bevalbad ook een ligbad beschikbaar op een aparte kamer waar je gebruikt van kunt maken. In dit laatste bad kun je alleen zitten tijdens de ontsluiting, voor de geboorte van het kindje ga je terug naar de bevalkamer. 

 

Voordelen badbevalling

Het warme water werkt ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfines aan, dit is een natuurlijke pijnstiller. Doordat vrouwen zich beter kunnen ontspannen wordt vaak gezien dat de ontsluiting sneller verloopt, vooral wanneer je vanaf 5-6cm in het bad gaat. Je hebt meer bewegingsvrijheid en dit wordt vaak als prettig ervaren. Het warme water zorgt ervoor dat je perineum soepel blijft en verkleint mogelijk je kans op uitscheuren.

 

Nadelen badbevalling

Wanneer je alles hebt voorbereid voor een badbevalling kan het tegen vallen als het toch anders loopt. Wanneer er complicaties zijn is het beter om uit het bad te gaan. Om die reden kan je bij een medische bevalling dus niet altijd in bad bevallen.

 

Podcast

Wil je meer weten over badbevallingen? Luister dan eens naar deze podcast van Subsense waar onze collega Laurie in gesprek gaat over dit onderwerp.

 

Voorwaarden badbevalling

  • Zorg ervoor dat het bad groot genoeg is, wanneer je een speciaal bevalbad huurt is dat sowieso het geval. De kleinste variant is groot genoeg!
  • Houdt er rekening mee dat je partner en de verloskundige aan alle kanten van het bad moeten kunnen lopen/zitten.
  • Indien je thuis bevalt: zoek uit of er wel een bad geplaatst kan worden. Soms is de draagkracht van de vloer niet voldoende om een gevuld bevalbad te dragen.
  • In de kamer waar het bad staat, moet ook een bed aanwezig zijn. Dit bed kan zich dus niet in een andere kamer bevinden en het bed moet op de juiste hoogte zijn. Zie ook deze pagina bij het kopje ‘bed op klossen’
  • De kamer moet voldoende licht hebben, verwarmd maar ook geventileerd kunnen worden.
  • Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de pomp om het bad te legen.

 

Een badbevalling in de praktijk

  • Wanneer je thuis wil bevallen krijg je op het spreekuur enkele paren lange handschoenen mee die wij kunnen gebruiken tijdens de bevalling.
  • Het is aan te raden in het bad te gaan bij ongeveer 5 cm ontsluiting. Je hebt dan het meeste profijt van het warme water.
  • Na twee uur neemt het effect vaak weer wat af. Ga er dan dus even uit, ga even naar het wc of neem een andere houding aan. Wanneer je daarna opnieuw in het bad stapt is de werking van het warme water weer optimaal.
  • We kunnen proberen om inwendig onderzoek in bad te doen. Soms lukt dit niet en vragen we om je uit bad te komen.
  • Tijdens de uitdrijving mag je in bad blijven. Er kunnen wel redenen zijn dat we je vragen om eruit te komen, bijvoorbeeld wanneer het niet goed vordert of de baby het niet goed doet.
  • Voor de geboorte van de placenta vragen we je uit het bad te komen zodat we het bloedverlies beter in de gaten kunnen houden.
  • Als jullie ervoor kiezen dat de partner ook in het bad gaat zitten, vragen we je partner om zwemkleding aan te doen.
  • Een badtemperatuur van 37-38 graden en omgevingstemperatuur van 24 graden wordt door bevallende vrouwen vaak als prettig ervaren.

 

Bad huren of kopen

Je kunt een bad onder andere huren bij bevallingsbaden of Oerbron.

Je kunt er ook voor kiezen om een bad te kopen. Bijvoorbeeld een ‘Ocean Reef’ (dit is een regulier opblaasbad). Je moet er dan wel voor zorgen dat je de overige benodigdheden ook in huis hebt. Hiermee bedoelen we een dompelpomp, aan/afvoerslang, schepnetje en kraankoppeling.

Wil je graag meer informatie over een badbevalling? Neem dan gerust eens contact met ons; klik hier.