Wat doet een verloskundige

Als je zwanger bent krijg je te maken met een verloskundige, maar wat doet hij of zij nou precies? We vertellen je hieronder graag meer over het werk van de verloskundige en wat je precies kan verwachten van je verloskundige tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Zwangerschap

Wat doet een verloskundige tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent kan je je meteen aanmelden bij een verloskundigenpraktijk, zoals verloskundigenpraktijk Breedstraat. Je komt tijdens je zwangerschap regelmatig bij de verloskundige langs op het spreekuur. De verloskundige kan een eerste echo maken van de baby. Je komt zo 8-10 keer langs in de zwangerschap en iedere keer meet de verloskundige je bloeddruk en voelt ze aan de buitenkant van de buik hoe de baarmoeder groeit. Ze houdt de gezondheid van de zwangere vrouw en de baby dus goed in de gaten en bespreekt belangrijke informatie. Als er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan dan zorgt de verloskundige van de Breestraat ervoor dat er onderzoek plaatsvindt of dat je gezien wordt in het ziekenhuis.  Tegen het einde van de zwangerschap zal je met de verloskundige praten over de bevalling. Jullie bespreken jou wensen ten aanzien van de bevalling en wat jullie van elkaar verwachten. De verloskundige geeft belangrijke informatie over de bevalling, zoals de plaats van bevalling, pijnbestrijding en bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen.

Bevalling

Wat doet een verloskundige tijdens de bevalling? Wanneer je weeën beginnen dan bel je de verloskundige. De verloskundige begeleidt de bevalling thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum, afhankelijk van jouw wensen. Ze coacht je door het hele proces en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Ze houdt jou en je baby goed in de gaten en biedt ondersteuning. De verloskundige werkt nauw samen met andere zorgverleners zoals gynaecologen en kraamverzorgenden, om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt.

Kraamtijd

Wat doet een verloskundige tijdens de kraamtijd? Na de bevalling blijft de verloskundige betrokken bij jou en je baby. Ze komt enkele keren langs in de eerste week na de bevalling en controleert of het goed gaat met jou en met je kindje. Ze helpt bijvoorbeeld met de borstvoeding, de verzorging van je kindje en ze houdt jouw herstel in de gaten. Zo’n zes weken na de bevalling kom je voor een laatste keer langs op het spreekuur voor een nacontrole. Deze laatste controle is bedoeld om er zeker van te zijn dat jij en je kindje gezond zijn en of jullie een goede start als gezin hebben kunnen maken. Hierna wordt de zorg afgesloten met de verloskundige.

Preconceptie en anticonceptie

Wat doet een verloskundige naast de zwangerschap, bevalling en kraamperiode? Zij is ook een expert op het gebied van preconceptie, ofwel: het zwanger worden. Als je vragen hebt over zwanger worden dan kan je bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat terecht voor een preconceptie-gesprek. Hierin bespreken we belangrijke informatie die je kan helpen om op een gezonde manier zwanger te worden. Als je bevallen bent en niet (meteen) weer zwanger wilt worden, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van goede anticonceptie. Ook voor deze informatie kan je terecht bij de verloskundige.

Ben je benieuw naar wat een verloskundige nog meer doet en waar de verloskundige je nog meer bij kan ondersteunen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.