Wanneer eerste symptomen van zwangerschap

Wanneer je de eerste symptomen van de zwangerschap kunt verwachten verschilt per vrouw. De zwangerschap is een spannende tijd met veel veranderingen en verrassingen. Elke zwangerschap ontwikkelt zich anders en iedere vrouw zal symptomen op een andere manier en op een ander moment ervaren. In deze tekst gaan we dieper in op wanneer de eerste symptomen van een zwangerschap optreden in je lichaam.

Wanneer eerste symptomen zwangerschap

Vanaf de innesteling kunnen de eerste symptomen van een zwangerschap optreden. De innesteling vindt ongeveer 5 dagen voor je verwachte menstruatie plaats. Hierbij zal de bevruchte eicel vastgroeien in het slijmvlies van de baarmoeder. Wanneer je de eerste symptomen van een zwangerschap kan opmerken zijn verschillend. Dit kan zijn bij een innestelingsbloeding en/of innestelingspijn en bij het missen van een menstruatie. Bij een innestelingsbloeding verlies je enkele druppels bloed in je onderbroek of bij het afvegen. Innestelingspijn is een trekkend of zeurend gevoel in je onderbuik en is minder pijnlijk dan een menstruatie.  Na de innesteling zullen verschillende zwangerschapshormonen gaan stijgen. Hierdoor kan je last krijgen van andere typische zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten, misselijkheid, veranderde eetlust en moeheid.

Zwangerschapshormoon

Als je net zwanger bent ondergaat je lichaam grote veranderingen. De aanpassing van je lichaam aan de zwangerschap zijn vaak het gevolg van de aanmaak van zwangerschapshormonen, zoals oestrogeen en hCG. hCG is een zwangerschapshormoon dat wordt aangemaakt wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Dit hormoon stijgt tot 9 weken zwangerschapsduur en is belangrijk voor het in standhouden van de zwangerschap tijdens deze prille fase. Een zwangerschapstest kan hCG aantonen in de urine wat erop wijst dat je zwanger bent. hCG is verantwoordelijk voor veel eerste symptomen van een zwangerschap, zoals ochtendmisselijkheid, moeheid of stemmingswisselingen. Wanneer iemand eerste symptomen van de zwangerschap en dus het hCG merkt, wisselt per vrouw.

Progesteron

Ook progesteron is een zwangerschapshormoon dat verantwoordelijk is voor symptomen van een zwangerschap. Progesteron zal blijven stijgen gedurende je hele zwangerschap. Progesteron heeft een relaxerende werking op de baarmoederspieren wat ervoor zorgt dat je niet vroegtijdig zal bevallen. Dit is belangrijk om de zwangerschap in stand te houden. De relaxerende werking van progesteron heeft ook invloed op andere delen van je lichaam. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van trage darmen en daarmee obstipatie. Andere zwangerschapssymptomen die gerelateerd zijn aan de relaxerende werking van progesteron zijn oprispend maagzuur, veel moeten plassen of een lage bloeddruk. Wanneer iemand eerste symptomen van de zwangerschap en dus progesteron merkt, wisselt per vrouw.

Sommige vrouwen merken pas laat in de zwangerschap wanneer de eerste symptomen beginnen terwijl andere vrouwen deze al meteen merken. De mate van aanwezige symptomen van een zwangerschap zegt niks over het verloop van je zwangerschap. Heb je meer vragen of wanneer de eerste symptomen van zwangerschap optreden of heb je veel last van symptomen van een zwangerschap? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag mee over oplossingen zodat je je zwangerschap zo comfortabel mogelijk kunt ervaren.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.