Wanneer afspraak verloskundige

Je vraagt je af wanneer je een afspraak moet maken bij de verloskundige? Gedurende je zwangerschap kom je meerdere keren voor controle op de praktijk. Maar hoe vaak kom je nu eigenlijk bij de verloskundige en wanneer heb je nou een afspraak bij de verloskundige? Hieronder zetten we dat voor je op een rijtje.

1e trimester afspraak verloskundige

Al vanaf 7 weken zwangerschap kan je bij ons terecht voor een vroege echo. Na je aanmelding neemt de assistente contact met je op. Tijdens dat gesprek, kan zij jou meer vertellen over de mogelijkheden van deze echo.
De eerste afspraak met de verloskundige, de intake, vindt plaats rond 10 – 11 weken. Tijdens deze afspraak spreken we uitgebreid over jullie (medische) achtergrond. Ook is er tijdens deze afspraak veel ruimte om jullie vragen en verwachtingen te bespreken. In dit gesprek informeert de verloskundige jullie ook over de mogelijkheden van prenatale screening. Het is fijn als jullie je hier vooraf goed op inlezen, dat kan via pns.nl.

Rond deze periode vind ook de termijnecho plaats. Tijdens deze echo wordt, zoals de naam al doet vermoeden, bepaald hoever je zwanger bent en wat dus de verwachte uitgerekende datum is. Wanneer deze afspraak met de verloskundige plaats vindt, bespreek je met de assistente.

2e trimester afspraak bij de verloskundigen

In totaal kom je zo’n 10 a 12 keer op afspraak bij de verloskundige. De meeste afspraken daarvan zijn in het tweede en derde trimester. Bij elke controle luisteren we naar het hartje van de baby, meten we je bloeddruk en beoordelen we de groei en ligging van de baby. In het tweede trimester kom je om de drie a vier weken bij de verloskundige. In deze periode proberen we de afspraken vooruit te plannen met je, zodat je al voor langere termijn weet wanneer je een afspraak hebt met de verloskundige. Handig voor je eigen planning.

3e trimester van je zwangerschap

Vanaf 28 weken zwangerschap starten we met het monitoren van de groei van de baby aan de hand van de groei van je buik. We proberen dan ook deze afspraken bij 2 a 3 verloskundigen in te plannen. In deze periode van je zwangerschap zullen je afspraken korter op elkaar plaats vinden. Ook in deze periode plannen we de afspraken zoveel mogelijk vooruit.
Rond 35 weken zwangerschap wijden we een afspraak aan het bespreken van je bevalwensen. Voorafgaand hieraan krijg je hiervoor een format, zodat je daar thuis al rustig over na kunt denken.

In de laatste periode van je zwangerschap kom je iedere week bij ons langs. Beval je eerder dan je uitgerekende datum, dan komen deze laatste afspraken te vervallen.

Na de bevalling

In de kraamweek komt de verloskundige een aantal keer bij jullie langs. Wanneer de afspraak met de verloskundige in die week is, hangt onder andere af waar jij (en je kindje) behoefte aan hebben. Dit bespreken we met je in het kraambed. Tijdens deze bezoeken is er aandacht voor hoe je de bevalling hebt ervaren, hoe het met jullie gaat, hoe het met het voeden gaat en voert de verloskundige een aantal controles uit bij jou en je kindje.

Wanneer is de laatste afspraak met de verloskundige?

Ongeveer 6 weken na je bevalling kom je voor de laatste keer bij de verloskundige langs. We noemen dit een nacontrole. Tijdens deze nacontrole gaat het met name om jou. Hoe gaat het met jou, hoe kijk je terug op de zwangerschap en bevalling? Ook worden er tijdens dit consult een aantal fysieke controles bij je gedaan.

Wil jij je graag inschrijven bij ons? Gebruik dan ons handige en eenvoudige inschrijfformulier: Schrijf je hier in.