Test zwangerschap wanneer

Test zwangerschap wanneer doen? Wil je weten of je zwanger bent, maar je twijfelt wanneer je het beste een test kan doen? Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat begrijpen we dat je menstruatiecyclus soms een puzzel kan zijn en we willen je vraag graag beantwoorden.

Menstruele cyclus, wanneer test zwangerschap?

Om te bepalen wanneer het perfecte moment is om een zwangerschapstest te doen, is het belangrijk om de menstruatiecyclus goed te begrijpen. De duur van je menstruatiecyclus speelt een belangrijke rol bij het afnemen van een test.

De menstruatiecyclus start vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, maar dit kan variëren van 21 tot 35 dagen. Het is belangrijk om te weten hoe lang jouw cyclus normaal gesproken is, omdat dit je helpt bij het bepalen van het juiste moment voor de test.

Voor de meeste vrouwen is de beste tijd om een zwangerschapstest te doen na het missen van je verwachte menstruatie. Of, vanaf het aantal cyclusdagen na het begin van je vorige menstruatie. Als je een cyclus van 28 dagen hebt, test je dus 28 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Op dit punt heeft je lichaam voldoende tijd gehad om hCG (zwangerschapshormoon) aan te maken. Dit hormoon wordt geproduceerd door een zich ontwikkelende placenta na de bevruchting van een eicel. Een zwangerschapstest detecteert hCG om te bepalen of je zwanger bent.

Hoe lang zwanger bij een positieve test?

Als je een positieve zwangerschapstest hebt ben je ongeveer 3 tot 4 weken zwanger. Je kan ook al wat langer zwanger zijn, dat is vaak afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting. Tijdens de laatste twee weken van je menstruatiecyclus zou een bevruchting kunnen plaatsvinden. We weten helaas nooit precies wanneer in die twee weken de bevruchting heeft plaatsgevonden. Daarom rekenen we in de verloskunde deze twee weken erbij.

Als je je aanmeldt bij een verloskundigenpraktijk zal je zwangerschapsduur eerst berekend worden aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige wordt een termijnecho gemaakt om de exacte zwangerschapsduur te bepalen. Met de termijnecho wordt het kindje opgemeten waaruit een definitieve uitgerekende datum wordt bepaald. Na de termijnecho kan de zwangerschapsduur soms een aantal dagen verschillen van je berekening op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie.

Nauwkeurigheid zwangerschapstest 

Zwangerschapstesten zijn zeer nauwkeurig. Echter kan de nauwkeurigheid variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de type test en de uitvoering ervan.

De zwangerschapstesten die in Nederland worden verkocht zijn voor 99% betrouwbaar. Mits deze op de juiste manier wordt uitgevoerd en je de test niet te vroeg doet. Lees daarom de bijsluiter voor gebruik en volg de instructies goed op.

Het kan nuttig zijn om de test vroeg in de ochtend te doen en je ochtendurine te testen. Dit komt omdat je ochtendurine geconcentreerder is, wat de kans op een nauwkeurig resultaat vergroot.

Als je een negatief resultaat krijgt en je menstruatie blijft uit of je hebt andere symptomen van een zwangerschap, is het verstandig om na enkele dagen nog een test te doen.

Bij een positief streepje op de zwangerschapstest ben je zwanger. Ongeacht hoe licht of duidelijk het streepje is. Als het streepje licht is kan dat komen doordat de hCG waarden laag zijn, bijvoorbeeld als je nog in een vroeg stadium van de zwangerschap bent. Maar het kan ook komen wanneer je veel gedronken hebt, dit verdund de hCG concentratie waardoor de test dit hormoon niet goed kan detecteren.

Bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat staan we voor je klaar om je te ondersteunen, met of zonder positieve zwangerschapstest. Als je vragen hebt over het doen van een zwangerschapstest, het interpreteren van de resultaten of als je gewoon wat geruststelling nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn hier om je te begeleiden op elk moment van je zwangerschapsreis.

Wil jij je graag bij onze verloskundigenpraktijk inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: inschrijfformulier.