Tekenen zwangerschap

Ben je benieuwd naar tekenen van een zwangerschap? Dan sta je misschien wel aan het begin van een bijzondere nieuwe fase in je leven. Zwanger worden of zwanger zijn kan gepaard gaan met verwarring. Je vraagt je af of de subtiele veranderingen in je lichaam daadwerkelijk wijzen op een zwangerschap. We vertellen je graag meer over veelvoorkomende tekenen van een zwangerschap die zich in een vroeg stadia kunnen voordoen, zodat je meer inzicht krijgt over wat er in je lijf gebeurt.

Vermoeidheid een van de tekenen van zwangerschap

Een van de meest voorkomende tekenen van zwangerschap is vermoeidheid. Je kunt je plotseling uitgeput voelen, zelfs als je goed hebt geslapen. Dit wordt veroorzaakt door de stijging van het hormoon progesteron, dat je lichaam voorbereidt op het ondersteunen van de groeiende foetus. Dus als je merkt dat je meer dutjes nodig hebt dan normaal, is dit een veelbelovend teken.

Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid, vaak ochtendmisselijkheid genoemd, kan een van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent. Ochtendmisselijkheid kan echter op elk moment van de dag voorkomen. Dit ongemak wordt vaak toegeschreven aan de stijging van het hormoon HCG (humaan choriongonadotrofine), ofwel, het zwangerschapshormoon.

Pijnlijke of gevoelige borsten

Je borsten kunnen gevoeliger of pijnlijker aanvoelen dan normaal en groter aanvoelen. Dit zijn vrij bekende tekenen van een zwangerschap. Dit komt door de veranderingen in hormonen en de voorbereiding van je lichaam op borstvoeding. Je kunt merken dat je borsten voller en zwaarder worden.

Vaker plassen

Als je merkt dat je vaker naar het toilet moet dan gewoonlijk, kan dit een teken zijn van een zwangerschap. Dit komt doordat de baarmoeder begint te groeien en druk uitoefent op je blaas. Dit kan al vroeg in de zwangerschap optreden en kan gedurende de hele zwangerschap aanhouden.

Veranderingen in smaak en geur

Sommige vrouwen merken dat ze een verhoogde gevoeligheid hebben voor bepaalde geuren of dat hun smaakvoorkeuren veranderen. Je kan een sterke aversie ontwikkelen tegen bepaald eten wat je eerder wel graag at. Maar ook omgekeerd kun je sterke behoeftes hebben naar bepaald eten, wat eerder misschien niet zo was.

Stemmingswisselingen

De hormonale schommelingen in de vroege zwangerschap kunnen leiden tot stemmingswisselingen. Je kunt je plotseling verdrietig, prikkelbaar of overweldigd voelen. Het is belangrijk om te weten dat deze stemmingswisselingen volkomen normaal zijn en geen reden tot bezorgdheid vormen.

Lichte bloeding of spotting

Soms ervaren vrouwen lichte bloeding of spotting in de beginfase van de zwangerschap, vaak rond de tijd dat je een menstruatie zouden verwachten. Dit wordt vaak verward met een normale menstruatie, maar het kan een vroeg teken zijn van een zwangerschap. Het staat bekend als innestelingsbloeding en treedt op wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt.

Verstopping of diarree

Je spijsvertering kan vertragen of versnellen als gevolg van de veranderingen in hormonen. Dit zijn normale tekenen van de zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren obstipatie, terwijl anderen last hebben van diarree. Deze symptomen kunnen vroeg in de zwangerschap optreden. Het kan nuttig zijn om voldoende water te drinken en vezelrijke voeding te eten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat bepaalde tekenen van een zwangerschap per persoon heel verschillend kunnen zijn. Sommige vrouwen ervaren veel tekenen van een zwangerschap, terwijl andere vrouwen misschien helemaal geen tekenen ervaren. Dit zegt echter niks over of je zwangerschap zich normaal ontwikkelt. Als je twijfelt of je wel of niet zwanger bent is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Als daaruit blijkt dat je zwanger bent kan je je meteen aanmelden bij een verloskundigenpraktijk.

Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat begrijpen we dat het wel of niet ervaren van tekenen van een zwangerschap soms verwarrend kan zijn. Heb je vragen over tekenen van een zwangerschap, neem dan contact met ons op. We willen je graag begeleiden en ondersteunen waar nodig.

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.