Symptomen eerste weken zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Met een zwangerschapstest is duidelijk geworden dat je zwanger bent. Er kunnen ook andere signalen zijn die kunnen duiden op een zwangerschap. De meeste vrouwen zullen symptomen ervaren in de eerste weken van de zwangerschap. Er kunnen veel veranderingen op je afkomen als je zwanger bent. De lichamelijke veranderingen kunnen voor iedereen verschillend zijn. Sommige vrouwen voelen zich 9 maanden lang heel goed. Andere vrouwen hebben klachten tijdens de zwangerschap. Wij, verloskundigen van de Breedstraat, geven inzicht in de veelvoorkomende symptomen tijdens de eerste weken van de zwangerschap en hoe je hiermee om kunt gaan.

Misselijkheid bij eerste weken zwangerschap

Na de innesteling van de bevruchte eicel begint de productie van het zwangerschapshormoon HCG (Humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon is verantwoordelijk voor de symptomen tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kun je misselijkheid ervaren door de stijging van dit hormoon. Meestal is dit in de ochtend als je wakker wordt. Sommige vrouwen zullen ook overgeven. Ervaar je misselijkheid, eet voor je opstaat en eet gedurende de rest van de dag kleine beetjes. Gaandeweg zal je merken wat je beter wel en niet kan eten. Bij de meeste vrouwen zal de misselijkheid na de 12e zwangerschapsweek overgaan.

Vermoeidheid

Je erg moe voelen is kenmerkend als 1 van de symptomen in de eerste weken van de zwangerschap. De hormonale en lichamelijke veranderingen vergen veel energie. Het is fijn om dan iets rustiger aan te doen. Veel vrouwen zullen bijvoorbeeld meer slapen. Na ongeveer 3 maanden hebben de meeste vrouwen minder last meer van vermoeidheid.

Bloedverlies

Vaginaal bloedverlies komt vaak voor als je zwanger bent. Het hoeft niet iets te betekenen. Het kan vallen onder 1 van de symptomen in de eerste weken van de zwangerschap. Het kan namelijk komen doordat het bevruchte eitje zich vastmaakt in je baarmoeder. Of als je een wondje hebt op je baarmoedermond. Maar het kan ook zijn dat je een miskraam hebt.  Verlies je bloed uit je vagina en/of heb je zorgen? Bel dan op het spoednummer, 06 49 777 349, van de Breedstraat met 1 van onze verloskundige.

Lichamelijke ongemakken

Gespannen en/of gevoelige borsten kun je ervaren als je zwanger bent. Onder invloed van het zwangerschapshormoon kunnen jouw borsten voller aanvoelen, gevoeliger zijn en opzwellen. Dit zwangerschap symptoom kun je 1 of 2 weken na de bevruchting al merken en zijn symptomen die we ook vaak zijn in de eerste weken van de zwangerschap.

Ook begint jouw baarmoeder te groeien en kun je daardoor last hebben van lichte buikpijn en kun je het gevoel krijgen dat je vaker moet plassen. Soms kunnen jouw darmen ook reageren op het zwangerschapshormoon en kun je verstopt als je zwanger bent. Je bent altijd welkom om jouw verloskundige bij de Breedstraat om advies te vragen hoe om te gaan met deze symptomen in de eerste weken van jouw zwangerschap.

Psyche bij eerste weken zwangerschap

Een zwangerschap gaat niet alleen gepaard met fysieke veranderingen, maar door een veranderende hormoonhuishouding kun je ook op mentaal gebied veranderen. Stemmingswisselingen zijn bijvoorbeeld hele normale symptomen tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Je kunt positieve gevoelens ervaren die zich afwisselen met negatieve gevoelens. Ook kun je anders reageren op emoties. Vergeetachtigheid en onzekerheid kunnen ook symptomen zijn tijdens de eerste weken van je zwangerschap. De meeste mentale klachten zijn volkomen normaal, toch kun je hier enorm last van hebben en je niet lekker in je vel voelen. Sommige vrouwen kunnen meer last hebben van de mentale symptomen in de eerste weken van de zwangerschap en kunnen leiden aan een zwangerschapsdepressie. In sommige gevallen zal je dan behandeling nodig hebben. Erover praten met je naasten lucht vaak op.

Zwanger bij de Breedstraat

Bij verloskundige praktijk Breedstraat kun je altijd terecht om jouw klachten te bespreken.  Je kunt je al aanmelden bij ons als je een positieve zwangerschapstest hebt en symptomen in de eerste weken van de zwangerschap ervaart. Tussen 7-8 weken ben je van harte welkom voor een vroege echo om de zwangerschap vast te stellen. Ook kun je een intakegesprek bij ons inplannen (tussen 10-12 weken). Tussen 10-11 weken kun je ook een termijnecho bij ons inplannen om de uitgerekende datum vast te stellen. Onze assistente kan deze afspraken met je inplannen, bel dan naar 030 231 13 76. Wil je meer lezen over de symptomen in de eerste en overige weken van de zwangerschap, kijk dan op onze webapp: klik hier.

Aanmelden kan gemakkelijk en eenvoudig via ons inschrijfformulier, bezoek de volgende pagina: Inschrijven.