Na de 1e week

Na de eerste week sluiten wij de zorg af. Wat deze zorg inhoudt lees je in de folder ‘Na de 1e week’. Dit betekent dat de huisarts de zorg voor jou en je baby weer van ons overneemt. Na de eerste week is de huisarts verantwoordelijk voor de medische zaken die jezelf en de baby betreffen.

 

Webinar

Collega Tineke van den Akker heeft samen met het JGZ een webinar gegeven over de eerste periode na de bevalling. Hierin worden vragen waarvan je niet wist dat je ze had behandeld. Bekijk de webinar hier. 

 

Consultatiebureau

Het consultatiebureau (onderdeel van het centrum voor jeugd en gezin) neemt de zorg voor jullie kindje over. Daar kun je terecht met vragen over (borst)voeding, gezondheid en ouderschap. Op de website van het centrum voor jeugd en gezin Utrecht kun je zien welk consultatiebureau bij jou in de buurt zit.
Bij het consultatiebureau kun je ook terecht om de baby te wegen. Meestal heeft het consultatiebureau hiervoor speciale weeguurtjes. Informeer hiernaar bij het consultatiebureau of vraag het de verpleegkundige die bij je thuis komt na de kraamweek.

 

Bekkenbodem en bekkenklachten

In de eerste zes weken na een bevalling vindt veel herstel van je lichaam plaats. Een paar weken na de bevalling is het belangrijk om bekkenbodemspieroefeningen op te pakken. Bij folders&links kan je informatie vinden over herstel van de bekkenbodem en oefeningen die je kunt doen. Ook is er een folder over tips bij rug en bekkenklachten. 

 

Volledig herstel

Hoewel veel herstel in de eerste zes weken plaats vindt betekent dit niet dat je ‘klaar’ bent na zes weken. Het volledige herstel na een bevalling kan wel tot een jaar duren. Het verschilt per persoon hoe snel het gaat maar houd er rekening mee dat veel activiteiten in het eerste jaar nog niet kunnen, anders voelen of op een lager pitje moeten. Dit is volkomen normaal. Als je te snel te veel van jezelf verwacht dan is dit vaak teleurstellend. Pas de eerste 4-6 maanden met name op met springen en hardlopen. Het is beter om hiermee te wachten om klachten te voorkomen.

 

Roze wolk of niet

Door de zorg voor je kindje, het veranderde leven, hormonen en omdat je je lijf nog niet helemaal ‘terug’ hebt kun je je mentaal soms ook wat anders voelen. Regelmatig ervaren vrouwen depressieve gevoelens en 10% van de vrouwen ontwikkelt een post partum depressie. Het belangrijkste is om je gevoelens niet weg te duwen maar er te laten zijn en erover te praten met je omgeving. Mocht dit niet voldoende zijn; ga dan op tijd naar de huisarts of zoek anderszins hulp. Goed om te weten: niet iedereen ervaart een roze wolk en als je hem wel ervaart; hij zal niet continu aanwezig zijn. Het is volkomen normaal om niet continu te genieten en het ook wel eens zwaar te vinden. Meer hierover lees je in de folder ‘waar is de roze wolk’.