Zwangerschaps- en beval cursus

Regelmatig wordt er op spreekuur door cliënten aan ons gevraagd of ze een zwangerschaps- of bevalcursus moeten volgen. En welke dan precies: want er is zo veel aanbod! Hierbij een blog die je wellicht een stukje verder kan helpen in je zoektocht. Een poosje geleden hebben wij ook onze eigen cursus opgezet. Deze wordt aangeboden op onze eigen praktijk. Onderaan de blog vertel ik je daar meer over.

Is een zwangerschaps- of bevalcursus noodzakelijk?

Is het perse nodig om een cursus te volgen als je zwanger bent? Het korte antwoord is: nee dat hoeft niet perse. Ook zonder een cursus kun je bevallen. Dus voel je vooral niet verplicht om er een te volgen. Een goede cursus kan echter wel ondersteunen in bepaalde zaken die kunnen bijdragen aan een fijne bevalling. Maar het hangt erg af van hoeveel kennis je al hebt over hoe het proces in zijn werk gaat, hoe belangrijk het voor je is om voorbereiding te hebben gevolgd (helpt het je ontspannen?) en of je iets kunt vinden dat goed aansluit bij wat jij en je eventuele partner graag willen. Ga je bijvoorbeeld voor het eerst bevallen en weet je er weinig vanaf dan kan een cursus een hele goede keuze zijn. Ben je al eens bevallen en wil je de komende bevalling met meer ontspanning tegemoet zien en nog wat ademhalingsoefeningen krijgen? Ook dan zijn er bepaalde cursussen die hierin kunnen voorzien.

Dus stel allereerst voor jezelf en je partner vast: hoeveel weten wij al van het bevallingsproces, hoe goed voorbereid voelen we ons, met hoeveel ontspanning zien we de bevalling tegemoet en wat voor type cursus (live/ online, grote/kleine groep of privé, praktisch of holistisch) spreekt ons aan. Wij kunnen hierin natuurlijk ook met jullie meedenken.

Welke cursus kan ik volgen tijdens mijn zwangerschap?

Er is veel aanbod van cursussen in Utrecht. In onze webapp hebben wij een overzicht gemaakt van verschillende categorieën cursussen en welke wij daarvan goed vinden. Verder is opCursus zwangerinutrecht.com een groter overzicht te vinden. Bekijk de websites eens met elkaar en bedenk wat jullie het meeste aanspreekt. Sowieso goed om te weten: rond 30 weken zwangerschap krijgen jullie van ons een voorlichtingsfilm met alle praktische informatie over de bevalling. Tevens ontvangen jullie een document met onze werkwijze en een document om samen jullie bevalwensen op in te vullen. Rond 35 weken zwangerschap gaan we daarover uitgebreid met elkaar in gesprek.

Let op bij het kiezen van een cursus door wie deze gegeven wordt. Een zwangerschapscursus mag in principe door iedereen gegeven worden en dit zorgt er soms voor dat er onjuiste informatie verspreid wordt. Als je twijfelt over een cursus: vraag dan naar onze ervaring hiermee. Of als er bepaalde zaken verteld worden waar je vragen over hebt: neem deze mee naar spreekuur zodat we dit eventueel kunnen toelichten.

Anderen leren kennen tijdens de cursus

Voor veel mensen is een leuk aspect van een groepscursus om andere zwangeren en partners te leren kennen. Het kan fijn zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde fase van hun leven zitten en wellicht met dezelfde vragen rond lopen als jullie. In een groepscursus leer je ook van elkaar en wellicht houd je er leuke contacten aan over.

Kan ik ook een cursus bij jullie volgen?

Ja dat kan. Op onze praktijk, in de bunker in de tuin, start er elke maand een nieuwe cursus. De trainster is opgeleid in mindfulness en tevens verloskundige. Zij is medisch dus goed onderlegd en zo weet je zeker dat je goede informatie krijgt. Op onze website is hierover meer te lezen. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten waar je met je (geboorte)partner naartoe komt. Wij hebben deze cursus samen met de trainster opgezet omdat we iets wilden aanbieden waar wij als praktijk volledig achter staan en waarvan we zeker weten dat alle informatie kloppend is.

Het allerbelangrijkste is dat je een cursus met plezier volgt. Als het een verplichting is en je er met tegenzin heen gaat, dan heb je er eigenlijk niks aan. Dus het beste is om je/jullie gevoel te volgen en iets te kiezen waar jullie zin in hebben.

Mocht je er nog steeds niet uit zijn? Je mag ons altijd bellen of het op spreekuur met ons bespreken. We denken graag met je mee!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Gebruik dan ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.

Deel:

Related Posts

Kinkhoestvaccinatie

Momenteel heerst er een kinkhoest golf in Nederland waarbij sinds begin februari vier baby’s zijn overleden. Zie deze website en dit nieuwsbericht. Vanuit de praktijk