Coronavirus

CORONA: AANPASSINGEN IN DE PRAKTIJK

Laatste update: 30-09-2022

Om het Coronavirus onder controle te krijgen, worden veel maatregelen genomen. In samenspraak met onze beroepsvereniging en onze collega-praktijken in de stad Utrecht kijken we continu hoe we de beste zorg aan jullie kunnen verlenen en welke maatregelen wij moeten nemen. We vinden het belangrijk dat jullie weten dat de zorg voor cliënten voor ons altijd op nummer één staat, dus ook als je coronaklachten hebt krijg je altijd de zorg die je nodig hebt.

Wanneer kun je beter niet naar de praktijk komen / Corona symptomen
Als je een afspraak hebt op de praktijk, maar je hebt last van onderstaande klachten, bel ons dan even om ons te informeren en blijf thuis om uit te zieken en test jezelf zo snel mogelijk. We kijken indien naar een passende oplossing, waarbij de intentie is om continu zorg te blijven leveren. Dit geldt uiteraard ook wanneer jij positief getest bent op corona. Is de uitslag van je test negatief? Dan kan je gewoon naar de praktijk komen.

Heeft je huisgenoot corona, of corona gerelateerde klachten, doe dan zelf ook een test. Is deze negatief, dan kan je naar de praktijk komen.

Klachten:
– Verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus – keelpijn
– (Licht) hoesten
– Verhoging of koorts

Meer informatie over Corona symptomen kun je hier lezen.

 

LEES HIERONDER DE MEEST GESTELDE VRAGEN

Mogen mijn partner en/of kinderen mee naar het spreekuur?
Je partner en kinderen zijn weer welkom op het spreekuur.

Kan ik naar het hartjesspreekuur komen?
Het hartjesspreekuur gaat gewoon door! Elke maandag en donderdag van 16.45-17.00u is het mogelijk een korte extra afspraak te krijgen om naar het hartje van de baby te luisteren. Bel wel van te voren om een afspraak te maken, dit kan ook last-minute!

Is er een voorlichtingsavond?
De voorlichtingsavond is online beschikbaar gemaakt. Deze digitale versie zal rond 30 weken zwangerschap samen met een format voor je geboortewensen naar je gemaild worden. Indien je eerder behoefte hebt aan deze voorlichting, dan mag je altijd een mail sturen naar de assistente zodat zij deze naar je kan mailen.

Wat is de invloed van het coronavirus tijdens de zwangerschap?
Er is nog weinig bekend over wat een infectie met het coronavirus betekent voor het ongeboren kind. Tot nu toe leken er geen aanwijzingen voor miskramen of aangeboren afwijkingen. Eind vorig jaar  (29-11) kwam er nieuws naar buiten over een zeldzame complicatie wanneer een zwangere het coronavirus heeft. De zwangeren in dit onderzoek waren ongevaccineerd. Aangezien het een klein onderzoek is, zijn uitspraken over het risico op deze zeldzame aandoening nog niet te doen. Uitgebreider onderzoek is daarvoor nodig. Zwangeren lijken wel meer kans te hebben op een ernstiger beloop als zij corona krijgen.

Voor meer informatie over de invloed van het coronavirus op de zwangerschap verwijzen we je naar deze pagina van het RIVM. Hier staat altijd de meest up to date informatie hierover. 

Wat is het advies t.a.v. de coronavaccinatie en boostervaccinatie in de zwangerschap?
In april 2021 is het vaccinatie advies aangepast. De multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstertrie & Gynaecologie) adviseert alle zwangeren vrouwen zich te vaccineren. Wij sluiten ons aan bij dit standpunt. Op 12 januari jl. hebben de KNOV en NVOG een livestream georganiseerd over zwangerschap en vaccinatie. Deze livestream kan je hier terug kijken.

Graag verwijzen we je ook naar de informatiekaart over het Corona vaccin, speciaal opgesteld voor zwangeren.

Ook als je zwanger bent, kan je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. De verwachting is dat de bijwerkingen na de boosterprik niet vaker of ernstiger zijn dan de eerste 2 vaccinaties. Je kan de boostervaccinatie tijdens elk trimester van de zwangerschap nemen maar gezien de werkzaamheid vooral van belang is in de 2e helft van de zwangerschap, is het advies om de vaccinatie na 16 weken zwangerschap toe te dienen.

Je dient minimaal 3 maanden geleden de laatste coronavaccinatie of een coronabesmetting te
hebben gehad. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met de kinkhoestvaccinatie of het griepvaccin qua tijdsinterval. Deze mogen dus ook op dezelfde dag gegeven worden.

Lees hier meer informatie over de boostervaccinatie van het najaar 2022: q&a herhaalprik corona najaar 2022 

Mag ik zelf kiezen waar ik wil bevallen?
De keuze die je hebt om thuis-, of in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen blijft, tenzij je een medische indicatie hebt en het nodig is om in het ziekenhuis te bevallen. Het is belangrijk daar te bevallen waar jij en je partner je het meest op je gemak voelen, of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. Het is druk in de regio, het kan zijn dat je ziekenhuis van voorkeur geen plek heeft. We gaan dan naar een ander ziekenhuis.

Mag mijn partner bij de bevalling zijn?
Bij een bevalling in het ziekenhuis, mag er sowieso 1 persoon bij je bevalling aanwezig zijn (naast kraamverzorgende en verloskundige). Heeft je partner corona gerelateerde klachten, overleg dan met ons. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Wat gebeurt er als ik corona heb tijdens mijn bevalling?
Heb je corona gerelateerde klachten, maar heb je geen bewezen corona, dan hoef je niet medisch te bevallen. Ben je positief getest op moment van bevalling en heb je ernstige klachten, dan beval je onder medische begeleiding in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan tijdens de bevalling de baby in de gaten gehouden worden met apparatuur zoals het cardiotocogram. 

Hoe gaan de ziekenhuizen in regio Utrecht om met de maatregelen?
Via onderstaande links kun je informatie vinden over het Corona virus en het beleid in de 3 ziekenhuizen in Utrecht:

– Diakonessenhuis:
 – Antonius ziekenhuis: (klik hier voor een informatiefilmpje)
 – WKZ:

Komt de verloskundige op kraamvisite?
Wij zijn verantwoordelijk voor je kraambed. Bij vragen, overleg of ongerustheid zijn wij jullie aanspreekpunt en kunnen jullie ons altijd bellen. We komen in de eerste week na de geboorte drie tot vier keer langs voor kraamvisites. 

Bij corona gerelateerde klachten in het kraambed (ook van partner/huisgenoot!) horen we dit graag zo spoedig mogelijk. Wij kijken dan of we fysiek langs komen of dat we de controle telefonisch kunnen doen. Bij een telefonische visite horen wij ook van jullie kraamverzorger hoe de controles van jou en de baby zijn. Heel belangrijk: maak je je zorgen, schroom niet ons (ten alle tijden) te bellen!

Hoe regel ik de geboorteaangifte?
Binnen drie dagen na de geboorte van jullie kindje, moet de geboorteaangifte gedaan worden. De gemeente vraagt nadrukkelijk dit digitaal te doen. Klik hier voor meer informatie.

Gaat de hielprik en gehoorscreening door?
Ongeveer 5-7 dagen na aangifte van jullie kindje bij de gemeente zal de hielprik en gehoortest worden uitgevoerd door het consultatiebureau. Hiervoor komt er een verpleegkundige bij jullie thuis langs. Deze zal gewoon plaatsvinden ondanks het Corona virus. Op deze pagina kun je meer informatie over de hielprik vinden.