Hoelang ben ik zwanger

De vraag ‘hoelang ben ik zwanger’ is een veel gestelde vraag voor vrouwen die zich in het beginstadia van de zwangerschap bevinden. Binnen de verloskunde wordt de duur van de zwangerschap gemeten in weken. Het begrijpen van de zwangerschapsduur is belangrijk om de verschillende fasen in de zwangerschap te monitoren, voor zowel aanstaande ouders als hulpverleners. De vraag ‘hoe lang ben ik zwanger’ zullen we in deze tekst met jullie bespreken om zo veel mogelijk inzicht te geven over wat er in je lijf gebeurt.

Zwangerschapsduur tellen

Hoelang je zwanger bent, ofwel de zwangerschapsduur, wordt geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM) van de vrouw. Deze manier van tellen klinkt misschien vreemd, want we tellen niet vanaf de feitelijke bevruchting. Dat komt omdat het moeilijk is om de exacte datum van de bevruchting te kunnen vaststellen. In de medische wereld gebruiken we daarom bij alle vrouwen de EDLM. Je krijgt dus als het ware twee weken cadeau.

Positieve zwangerschapstest

Je hebt misschien net een zwangerschapstest gedaan, maar hoelang ben je dan eigenlijk zwanger? Een zwangerschapstest kan positief testen na 3 tot 4 weken zwangerschap. De test meet namelijk het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Vanaf de bevruchting begint dit hormoon te stijgen en pas na 3 tot 4 weken kan een zwangerschapstest hCG aantonen. Als je een positieve zwangerschapstest hebt, ben je dus tenminste 3 tot 4 weken zwanger, maar je kan ook al wat verder zijn in de zwangerschap

Symptomen

Het zwangerschapshormoon zal gaan stijgen na de bevruchting en veroorzaakt zwangerschapssymptomen. Bekende symptomen van een zwangerschap zijn bijvoorbeeld misselijkheid, moeheid of pijnlijke borsten. De intensiteit van deze symptomen zegt echter niet zo veel over hoelang je zwanger bent. De meeste vrouwen ervaren in het begin zwangerschapssymptomen waarna ze zullen afnemen, maar sommige vrouwen ervaren aan het begin van de zwangerschap helemaal geen symptomen maar krijgen er later juist last van. Als je precies wilt weten hoelang je zwanger bent is het verstandig om een echo te laten maken.

Echografie

Er kan een echo gemaakt worden om precies te achterhalen hoelang je zwanger bent. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt kan je je meteen inschrijven bij verloskundigenpraktijk Breedstraat. Het vaststellen van de zwangerschapsduur wordt gemeten met een ‘termijnecho’. Deze echo is het meest betrouwbaar tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap. De verloskundige zal op basis van de EDLM een geschikt moment uitkiezen om de termijnecho te maken. Het vaststellen van de zwangerschapsduur vóór de 10 weken is niet zinvol omdat het vruchtje nog te klein is om er een betrouwbare meting op te doen. Wil je toch graag eerder een echo laten maken, dan kan je ook een ‘vroege echo’ laten maken vanaf 7 weken zwangerschap. Hierbij wordt gekeken of er een kloppend hartje te vinden is en of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt.

Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat begeleiden we zwangere vrouwen vanaf de prille beginfase van de zwangerschap tot in het kraambed. Tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige kan er een echo worden gemaakt en weet je hoelang je zwanger bent. We stellen we een zorgplan op naar jouw wensen en behoeften. Je kunt je meteen inschrijven als je een positieve zwangerschapstest hebt via onze website of bij de praktijkassistente per telefoon. We kijken er naar uit jullie te ontmoeten en wensen jullie een gezonde zwangerschap toe!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.