Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Coronavirus en zwangerschap

Zwangerschap

Invloed op zwangerschap
Een infectie met het coronavirus tijdens de zwangerschap heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Vanaf het 3e trimester (>28 weken) geldt dat wanneer zwangere werknemers niet kunnen voldoen aan de ingestelde preventiemaatregelen zoals ≥ 1,5 meter afstand houden bij COVID-19-verdachte personen of bij COVID-19-bevestigde personen, zij passende werkzaamheden aangeboden krijgen waarbij deze afstand wel gewaarborgd kan worden.

Praktijk
Om de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden zijn wij helaas genoodzaakt om de volgende maatregelen te nemen:

 • Kom precies op tijd naar je afspraak. We proberen te voorkomen dat je andere cliënten tegenkomt in de wachtkamer. Kom dus niet te vroeg en niet te laat. Als je in de wachtkamer zit, en er zijn andere cliënten, houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Bij uitlopen van het spreekuur kan het gebeuren dat een partner even buiten moet wachten tot de afspraak begint. Er liggen paraplu’s in de wachtkamer, deze zijn vrij te gebruiken.
 • Desinfecteer je handen als er spullen voor klaar liggen.
 • We vragen je om tijdens de controle samen met ons te letten op de 1,5 meter afstand. Bij het meten van de bloeddruk, het uitwendig onderzoek en echo gaat dit natuurlijk niet, maar hierbij houden we de hygiënevoorschriften in acht.

  Probeer zo min mogelijk te praten als je dichter dan 1.5 meter bij de verloskundige bent. 

  Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Zo hebben wij bijvoorbeeld een deel van het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Partners
Vanaf 1 juli zijn partners (of een andere begeleider) en kinderen weer welkom op het spreekuur. 

Intake 10-11 weken
Het intakegesprek kan weer fysiek plaatsvinden, maar de keuze om de intake telefonisch te laten plaatsvinden blijft bestaan.

Voorafgaand aan de afspraak krijg je van ons twee vragenlijsten per mail. Het is fijn als je beide vragenlijsten voor het gesprek naar ons terug stuurt. Het eerste gesprek duurt ongeveer drie kwartier. In dit gesprek bespreken we de door jullie ingevulde vragenlijsten en vindt de counseling voor de prenatale screening. Het is erg belangrijk je, samen met je partner, goed voor te bereiden op dit gesprek. Goede informatie hierover vind je op onze site en op deze informatiekaart van het RIVM.

Vervolgcontroles
Momenteel is het schema van de controles aangepast. Hieronder is te vinden op welke momenten in je zwangerschap je een controle kunt verwachten:

 • 10-12 weken termijn echo
 • 10-12 weken intake en counseling prenatale screening
 • 16 weken controle op de praktijk
 • 23-24 weken controle op de praktijk
 • 27 weken controle op de praktijk
 • 30 weken controle op de praktijk
 • 33 weken controle op de praktijk
 • 35 weken controle en liggingsecho op de praktijk en het bespreken van het bevalplan
 • 37 weken controle op de praktijk
 • 39 weken controle op de praktijk
 • 40 weken controle op de praktijk
 • 41 weken controle op de praktijk
 • > 41 weken zullen de controles individueel met je worden afgestemd.

De aanpassing van het controleschema is vanuit medisch oogpunt verantwoord. Het is niet noodzakelijk om vaker controles te doen, tenzij deze uiteraard geïndiceerd zijn. 

De datum en tijdstip voor de (telefonische) controles kun je terugvinden in je Zwangerenportaal. Sommige van jullie zitten nog niet in het Zwangerenportaal, iedereen heeft een uitnodiging hiervoor gehad en kan zich daarin aanmelden; mocht je geen uitnodiging hebben, neem dan contact op met de assistente.

Het spreekuur vindt plaats op onze beide locaties (Breedstraat en Tuindorp). De afspraken die komende tijd gepland worden in dit aangepaste spreekuur hebben de volgende namen in Zwangerenportaal: Breedstraat AANGEPAST en Tuindorp AANGEPAST. Alle andere afspraken die zichtbaar zijn in Zwangerenportaal gaan niet door.

Het is weer mogelijk om zelf een afspraak in te plannen op een voor jou geschikte dag en tijdstip. Ook is het doorplannen van meerdere afspraken weer mogelijk.

Het hartjesspreekuur is weer van start gegaan. Graag wel even bellen voor een afspraak, dat kan ook last-minute!

CenteringPregnancy bijeenkomsten zijn helaas nog steeds afgelast.

Bloed afnemen
Voor het bloedprikken moet een afspraak gemaakt worden. Doe dit zo spoedig mogelijk, om nog enige keuze qua dag en tijd te hebben.

Momenteel zijn enkele locaties van Saltro gesloten. Kijk op de website van Saltro voor de meest actuele informatie. 

Webapp
In onze webapp staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan hier een account aanmaken. In je account vind je een lijst met alle zaken die geregeld moeten worden en alle zaken die aangeschaft moeten worden. Houd deze lijst zelf bij en zorg dat alles op tijd geregeld is.

Via: https://verloskundigenbreedstraat.nl/nieuws/webapp/ kun je vinden hoe je de webapp op je telefoon zet.

Echo’s
Vroege echo
Het laten maken van een vroege echo op eigen verzoek is na de verruiming van de maatregelen op 28 april weer mogelijk.

Termijnecho
De termijnecho zal voor alle cliënten plaatsvinden. De termijnecho vindt meestal plaats bij ons op de praktijk of bij het echocentrum.

20-weken echo
De twintig weken echo gaat uiteraard gewoon door op de plek waar je die gepland hebt. Partners zijn weer welkom. Kinderen of anderen geïnteresseerden helaas nog niet. Je kunt eventueel videobellen tijdens de echo. 

Let op: plan deze echo op 19+0 weken. Dit is dus eerder dan de naam van de echo doet vermoeden. Reden hiervan is dat wanneer je onverhoopt besmet blijkt te zijn met Corona op het moment van de echo, er nog tijd is om de echo later uit te voeren.

Groei-echo’s/Echo placentalokalisatie
Deze echo’s zullen blijven plaatsvinden, omdat voor deze echo’s geldt dat er sprake is van een medische indicatie. Deze echo’s zullen plaatsvinden op het echo-centrum.

Liggingsecho
Bij 35-36 weken zal er op de praktijk door 1 van de echoscopistes of op het echo-centrum naar de ligging van de baby gekeken worden. Bij deze wordt ook de groei van de baby gemeten en naar de hoeveelheid vruchtwater gekeken.

Voorlichtingsavond
De voorlichtingsavonden zullen voorlopig niet doorgaan. Inmiddels is er een verkorte digitale versie van de voorlichtingsavond beschikbaar. Deze digitale versie zal rond 30 weken zwangerschap samen met een format voor het geboorteplan naar je gemaild worden. Indien je eerder behoefte hebt aan deze voorlichting dan mag je altijd een mail sturen naar de assistente zodat dat zij deze naar je kan mailen.

Zwangerschapscursus

Hier onder volgt een lijstje met websites van organisatie die online cursussen, trainingen of consulten aanbieden:

Zwangerschapscursus
– De zwangere zaak 
– Geboorte vol vertrouwen
– Zwangerschapscursus on demand

Hypnobirthing & Mindfullness
– Subsense
– Mucha Mama 
– Mindfull zwanger en bevallen 

Yoga & sporten
– Mom moves 
– Mom in Balance
– Studio Vandaan 
– Iyoga 

Zwanger & alleenstaand
– 2 handen op 1 buik

Voor vaders
– Aanpakken voor aanstaande vaders

Borstvoedingscursus/Lactatiekundige

– Borstvoeding en meer 

menu

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. De meest gestelde vragen hebben we opgenomen in deze pagina’s. Aanvullende FAQ’s zullen we hier plaatsen.