Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Coronavirus en zwangerschap

Zwangerschap

Invloed op zwangerschap
Een infectie met het coronavirus tijdens de zwangerschap heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Praktijk
Om de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden zijn wij helaas genoodzaakt om de volgende maatregelen te nemen:

 • Kom alleen naar de controles.
 • Kom precies op tijd naar je afspraak. We proberen te voorkomen dat je andere cliënten tegenkomt in de wachtkamer. Kom dus niet te vroeg en niet te laat. Als je in de wachtkamer zit, en er zijn andere cliënten, houd dan 1.5 meter afstand van elkaar.
 • Desinfecteer je handen als er spullen voor klaar liggen.
 • We vragen je om tijdens de controle samen met ons te letten op de 1,5 meter afstand. Bij het meten van de bloeddruk, het uitwendig onderzoek en echo gaat dit natuurlijk niet, maar hierbij houden we de hygiënevoorschriften in acht.
 • Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Zo hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Intake 10-11 weken
Het intakegesprek vindt momenteel volledig telefonisch plaats. Je ziet de afspraak wel in Zwangerenportaal, omdat we hier wel een tijd voor inplannen. Houd rond die tijd dus je telefoon in de gaten en zorg dat je (eventueel samen met je partner) op een plek bent waar je rustig kunt bellen. Indien je nog erg vroeg zwanger bent, kan het zijn dat we je afspraken nog niet hebben ingepland. Houd Zwangerenportaal in de gaten, de afspraken verschijnen vanzelf.

Voorafgaand aan de afspraak krijg je van ons twee vragenlijsten per mail. Het is fijn als je beide vragenlijsten voor het gesprek naar ons terug stuurt. Het eerste gesprek duurt ongeveer drie kwartier. In dit gesprek bespreken we de door jullie ingevulde vragenlijsten en vindt de counseling voor de prenatale screening. Het is erg belangrijk je, samen met je partner, goed voor te bereiden op dit gesprek. Goede informatie hierover vind je op onze site en op deze informatiekaart van het RIVM.

Vervolgcontroles
Momenteel is het schema van de controles aangepast. Hieronder is te vinden op welke momenten in je zwangerschap je een controle kunt verwachten:

 • 10-12 weken termijn echo
 • 10-12 weken telefonische intake en counseling prenatale screening
 • 16 weken controle op de praktijk
 • 22 weken telefonische controle
 • 27 weken controle op de praktijk
 • 30 weken controle op de praktijk
 •  33 weken laagdrempelig controle op de praktijk
 • 35 weken controle en liggingsecho op de praktijk, het bevalplan wordt telefonisch besproken
 • 37 weken controle op de praktijk
 • 39 weken controle op de praktijk
 • 40 weken controle op de praktijk
 • 41 weken controle op de praktijk
 • > 41 weken zullen de controles individueel met je worden afgestemd.

De aanpassing van het controleschema is vanuit medisch oogpunt verantwoord. Het is niet noodzakelijk om vaker controles te doen, tenzij deze uiteraard geïndiceerd zijn.

We streven er naar om de reguliere controles niet langer dan 10 minuten te laten duren. Op deze manier proberen we ook te voorkomen dat je andere cliënten tegen komt op de praktijk en dat we na de controle de tijd hebben om de spreekkamer te desinfecteren.

De datum en tijdstip voor de (telefonische) controles kun je terugvinden in je Zwangerenportaal (tenzij je afspraak pas over meer dan 4 weken nodig is, dan zal de afspraak pas later verschijnen). Sommige van jullie zitten nog niet in het Zwangerenportaal, iedereen heeft een uitnodiging hiervoor gehad en kan zich daarin aanmelden; mocht je geen uitnodiging hebben, neem dan contact op met de assistente.

Het spreekuur vindt plaats op onze beide locaties (Breedstraat en Tuindorp). De afspraken die komende tijd gepland worden in dit aangepaste spreekuur hebben de volgende namen in Zwangerenportaal: Breedstraat AANGEPAST en Tuindorp AANGEPAST. Alle andere afspraken die zichtbaar zijn in Zwangerenportaal gaan niet door.

Wat als je niet kunt op de afspraak die wij inplannen? Voor mensen die in vitale beroepen werken gaan we uiteraard op zoek naar een passende datum en tijd, neem dan contact met ons op.

Stel dat je geen afspraak ziet in Zwangerenportaal en je had verwacht dat je er komende weken wel een zou krijgen, neem dan contact op met de assistente via de mail (info@verloskundigenbreedstraat.nl).

Het hartjesspreekuur en CenteringPregnancy-bijeenkomsten zijn helaas afgelast.

Bloed afnemen
Momenteel zijn enkele locaties van Saltro gesloten. Kijk op de website https://saltro.nl/locaties-gewijzigde-openingstijden voor de meest actuele informatie.

Webapp
In onze webapp staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan hier een account aanmaken. In je account vind je een lijst met alle zaken die geregeld moeten worden en alle zaken die aangeschaft moeten worden. Houd deze lijst zelf bij en zorg dat alles op tijd geregeld is.

Op deze site kun je vinden hoe je de webapp op je telefoon zet.

Echo’s
Vroege echo
Het laten maken van een vroege echo op eigen verzoek is na de verruiming van de maatregelen op 28 april weer mogelijk.

Termijnecho
De termijnecho zal voor alle cliënten plaatsvinden. De termijnecho vindt meestal plaats bij ons op de praktijk of bij het echocentrum.

20-weken echo
De twintig weken echo gaat uiteraard gewoon door op de plek waar je die gepland hebt. Let op: partners (of kinderen) mogen hier niet mee naartoe. Je kunt eventueel videobellen tijdens de echo. Plan deze echo bij voorkeur tussen 18+0 en 19+0 weken, maar bij voorkeur zo dicht mogelijk op de 19 weken.

Groei-echo’s/Echo placentalokalisatie
Deze echo’s zullen blijven plaatsvinden, omdat voor deze echo’s geldt dat er sprake is van een medische indicatie. Deze echo’s zullen plaatsvinden op het echo-centrum.

Liggingsecho
Tussen 35-36 weken zal er tijdens de controle door de verloskundige met de echo gekeken worden naar de ligging van de baby. Tijdens deze echo wordt niet de groei van de baby opgemeten.

Voorlichtingsavond
Inmiddels is er een verkorte digitale versie van de voorlichtingsavond beschikbaar. Deze digitale versie zal rond 30 weken zwangerschap samen met een format voor het geboorteplan naar je gemaild worden. Indien je eerder behoefte hebt aan deze voorlichting dan mag je altijd een mail sturen naar de assistente zodat dat zij deze naar je kan mailen.

Psyche
De gevolgen van het coronavirus hebben grote consequenties voor de reguliere zorg in de zwangerschap en kraambed. Niet alleen de zorg is sterk versoberd, maar ook de sociale impact is groot. Interactie met andere zwangere vrouwen vindt alleen nog maar online plaats. De zwangerschapsgymnastiek doe je nu vanuit je huiskamer en een babyshower gaat via Zoom of Houseparty.

Het is heel begrijpelijk dat je veel vragen hebt over corona en wat dat betekent voor je zwangerschap of je pasgeboren baby. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat je je nu extra zorgen maakt of angstig bent. Voor vrouwen die zich veel zorgen maken, angstig zijn en/of piekeren zouden de volgende adviezen kunnen helpen:

 • Probeer nieuwstijd te beperken
 • Breng zoveel mogelijk structuur aan in de dag
 • Doe mindfullness oefeningen of meditatie (bijvoorbeeld via Mind in Geboorte)
 • Probeer te blijven bewegen en naar buiten te gaan

Verder zijn er online communities opgericht. Dit zijn gratis online groepsbijeenkomsten in Nederlands en Engels. Het doel van de communities is het verlagen van spanningsklachten en het vergroten van de veerkracht en het gevoel van saamhorigheid. De community wordt begeleid door een verloskundige en een psycholoog die ervaring hebben met het behandelen van psychische klachten bij zwangere vrouwen en kraamvrouwen.

Zwangerschapscursus

Hier onder volgt een lijstje met websites van organisatie die online cursussen, trainingen of consulten aanbieden:

Zwangerschapscursus
De zwangere zaak
Geboorte vol vertrouwen
Zwangerschapscursus on demand

Hypnobirthing & Mindfullness
Subsense
Mucha Mama
Mindfull zwanger en bevallen 

Yoga & sporten
Mom moves
Mom in Balance
Studio Vandaan
Iyoga 

Zwanger & alleenstaand
2 handen op 1 buik

Voor vaders
– Aanpakken voor aanstaande vaders

Borstvoedingscursus/Lactatiekundige
Borstvoeding en meer 

menu

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. De meest gestelde vragen hebben we opgenomen in deze pagina’s. Aanvullende FAQ’s zullen we hier plaatsen.