Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Bel ons

Coronavirus en zwangerschap

Zwangerschap

Invloed op zwangerschap
Een infectie met het coronavirus tijdens de zwangerschap heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Kijk voor meer informatie op de site van RIVM.

Vanaf het 3e trimester (>28 weken) geldt dat wanneer zwangere werknemers niet kunnen voldoen aan de ingestelde preventiemaatregelen zoals ≥ 1,5 meter afstand houden bij COVID-19-verdachte personen of bij COVID-19-bevestigde personen, zij passende werkzaamheden aangeboden krijgen waarbij deze afstand wel gewaarborgd kan worden.

Coronavaccinatie
Nu er gestart is met het vaccineren in Nederland, komt natuurlijk ook de vraag naar boven of zwangere vrouwen zich kunnen laten vaccineren. Uit studies zijn geen aanwijzingen gekomen dat de vaccinatie schadelijk is in de zwangerschap. Maar doordat hierover nog maar weinig bekend is, wordt op dit moment voor de zekerheid afgeraden om je te laten vaccineren als je zwanger bent.

Je kunt de vaccinatie na je zwangerschap alsnog krijgen. Het is veilig om de vaccinatie te krijgen als je borstvoeding geeft.

Ben je bekend met gezondheidsproblemen waardoor je een grotere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Of werk je in de gezondheidszorg waarbij je een hoger risico hebt om corona te krijgen? Overleg dan met je (huis) arts of de voordelen van vaccineren dan opwegen tegen de (theoretische) nadelen.

Voor meer informatie is het standpunt van de vereniging van gynaecologen hier te zien.

Consulten tijdens je zwangerschap

Intake 10-11 weken
Het intakegesprek vindt weer zoveel mogelijk plaats, tenzij er tegelijktijdig een echo is ingepland. In dat geval vindt de afspraak plaats op de praktijk. 

Voorafgaand aan de afspraak krijg je van ons twee vragenlijsten per mail. Het is fijn als je beide vragenlijsten voor het gesprek naar ons terug stuurt. In dit gesprek bespreken we de door jullie ingevulde vragenlijsten en vindt de counseling voor de prenatale screening plaats. Het is erg belangrijk je, samen met je partner, goed voor te bereiden op dit gesprek. Goede informatie hierover vind je op onze site en op deze informatiekaart van het RIVM.

Vervolgcontroles
Hieronder is te vinden op welke momenten in je zwangerschap je een controle kunt verwachten:

 • 10-12 weken termijn echo
 • 10-12 weken intake en counseling prenatale screening
 • 16 weken controle op de praktijk
 • 19-20 weken 20-weken echo (bij Focus)
 • 23-24 weken controle op de praktijk
 • 27 weken controle op de praktijk
 • 30 weken controle op de praktijk
 • 33 weken controle op de praktijk
 • 35 weken controle en liggingsecho op de praktijk en het bespreken van het bevalplan
 • 37 weken controle op de praktijk
 • 39 weken controle op de praktijk
 • 40 weken controle op de praktijk
 • 41 weken controle op de praktijk
 • > 41 weken zullen de controles individueel met je worden afgestemd.

De datum en tijdstip voor de (telefonische) controles kun je terugvinden in je Zwangerenportaal. Sommige van jullie zitten nog niet in het Zwangerenportaal, iedereen heeft een uitnodiging hiervoor gehad en kan zich daarin aanmelden; mocht je geen uitnodiging hebben, neem dan contact op met de assistente.

Het hartjesspreekuur is weer van start gegaan. Graag wel even bellen voor een afspraak, dat kan ook last-minute!

Bloed afnemen
Voor het bloedprikken moet een afspraak gemaakt worden. Doe dit zo spoedig mogelijk, om nog enige keuze qua dag en tijd te hebben.

Momenteel zijn enkele locaties van Saltro gesloten. Kijk op de website van Saltro voor de meest actuele informatie. 

Webapp
In onze webapp staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan hier een account aanmaken. In je account vind je een lijst met alle zaken die geregeld moeten worden en alle zaken die aangeschaft moeten worden. Houd deze lijst zelf bij en zorg dat alles op tijd geregeld is.

Via: https://verloskundigenbreedstraat.nl/nieuws/webapp/ kun je vinden hoe je de webapp op je telefoon zet.

Echo’s
Vroege echo
Het laten maken van een vroege echo is alleen mogelijk op indicatie.

Termijnecho
De termijnecho zal voor alle cliënten plaatsvinden. De termijnecho vindt meestal plaats bij ons op de praktijk of bij Fous.

20-weken echo
De twintig weken echo gaat uiteraard gewoon door op de plek waar je die gepland hebt. Bij deze echo mag je 1 persoon meenemen.

Let op: plan deze echo op 19+0 weken. Dit is dus eerder dan de naam van de echo doet vermoeden. Reden hiervan is dat wanneer je onverhoopt besmet blijkt te zijn met Corona op het moment van de echo, er nog tijd is om de echo later uit te voeren.

Groei-echo’s/Echo placentalokalisatie
Deze echo’s zullen blijven plaatsvinden, omdat voor deze echo’s geldt dat er sprake is van een medische indicatie. Deze echo’s zullen plaatsvinden bij Focus.

Liggingsecho
Bij 35-36 weken zal er op de praktijk door 1 van de echoscopistes of bij Focus naar de ligging van de baby gekeken worden. Bij deze wordt ook de groei van de baby gemeten en naar de hoeveelheid vruchtwater gekeken.

Voorlichtingsavond
De voorlichtingsavonden zullen voorlopig niet doorgaan. Inmiddels is er een verkorte digitale versie van de voorlichtingsavond beschikbaar. Deze digitale versie zal rond 30 weken zwangerschap samen met een format voor het geboorteplan naar je gemaild worden. Indien je eerder behoefte hebt aan deze voorlichting, dan mag je altijd een mail sturen naar de assistente zodat zij deze naar je kan mailen.

Zwangerschapscursus
Hier onder volgt een lijstje met websites van organisatie die online cursussen, trainingen of consulten aanbieden:

Zwangerschapscursus
– De zwangere zaak 
– Geboorte vol vertrouwen
– Zwangerschapscursus on demand

Hypnobirthing & Mindfullness
– Subsense
– Mucha Mama 
– Mindfull zwanger en bevallen 

Yoga & sporten
– Mom moves 
– Mom in Balance
– Studio Vandaan 
– Iyoga 

Zwanger & alleenstaand
– 2 handen op 1 buik

Voor vaders
– Aanpakken voor aanstaande vaders

Borstvoedingscursus/Lactatiekundige
– Borstvoeding en meer

menu

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. De meest gestelde vragen hebben we opgenomen in deze pagina’s. Aanvullende FAQ’s zullen we hier plaatsen.