Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Bel ons

Coronavirus en zwangerschap

Zwangerschap

Invloed op zwangerschap
Voor zover bekend veroorzaakt een infectie met het coronavirus tijdens de zwangerschap geen miskraam of aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind.

De gevolgen van COVID-19 lijken bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van andere luchtweginfecties, veroorzaakt door andere virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken.  

Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC intensive care  terecht te komen. Het gaat hierbij om kleine aantallen. Extra voorzichtigheid in de behandeling bij zieke zwangere vrouwen speelt hierbij mogelijk een rol. Waardoor artsen uit voorzorg eerder besluiten om opgenomen vrouwen die zwanger zijn op de IC op te nemen. 

Coronavaccinatie
In april 2021 is het vaccinatie advies aangepast. De multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstertrie & Gynaecologie) adviseert alle zwangeren vrouwen zich te vaccineren. Wij sluiten ons aan bij dit standpunt.

Graag verwijzen we je ook naar de informatiekaart over het Corona vaccin, speciaal opgesteld voor zwangeren.

Coronavaccinatie en kinderwens
Ook vrouwen met een kinderwens worden geadviseerd zich te laten vaccineren tegen COVID-19.

Consulten tijdens je zwangerschap

Intake 10-11 weken

Het intakegesprek vindt weer plaats op de praktijk. 

Voorafgaand aan de afspraak krijg je van ons een vragenlijst per mail. Het is fijn als je de vragenlijst voor het gesprek naar ons terug stuurt. In dit gesprek bespreken we de door jullie ingevulde vragenlijst en vindt de counseling voor de prenatale screening plaats. Het is erg belangrijk je, samen met je partner, goed voor te bereiden op dit gesprek. Goede informatie hierover vind je op onze site en op deze informatiekaart van het RIVM.

Vervolgcontroles
Hieronder is te vinden op welke momenten in je zwangerschap je een controle kunt verwachten:

 • 10-12 weken termijn echo
 • 10-12 weken intake en counseling prenatale screening
 • 16 weken controle 
 • 19-20 weken 20-weken echo (bij Focus)
 • 22-23 weken controle 
 • 27 weken controle 
 • 30 weken controle 
 • 33 weken controle 
 • 35 weken controle en liggingsecho het bespreken van je geboortewensen
 • 37 weken controle 
 • 39 weken controle 
 • 40 weken controle 
 • 41 weken controle 
 • > 41 weken zullen de controles individueel met je worden afgestemd.

De datum en tijdstip voor de controles kun je terugvinden in je Zwangerenportaal. Sommige van jullie zitten nog niet in het Zwangerenportaal, iedereen heeft een uitnodiging hiervoor gehad en kan zich daarin aanmelden; mocht je geen uitnodiging hebben, neem dan contact op met de assistente.

Het hartjesspreekuur is weer van start gegaan. Graag wel even bellen voor een afspraak, dat kan ook last-minute!

Bloed afnemen
Voor het bloedprikken moet een afspraak gemaakt worden. Doe dit zo spoedig mogelijk, om nog enige keuze qua dag en tijd te hebben.

Momenteel zijn enkele locaties van Saltro gesloten. Kijk op de website van Saltro voor de meest actuele informatie. 

Webapp
In onze webapp staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan hier een account aanmaken. In je account vind je een lijst met alle zaken die geregeld moeten worden en alle zaken die aangeschaft moeten worden. Houd deze lijst zelf bij en zorg dat alles op tijd geregeld is.

Via onze site kun je vinden hoe je de webapp op je telefoon zet.

Echo’s
Termijnecho
De termijnecho zal voor alle cliënten plaatsvinden. De termijnecho vindt meestal plaats bij ons op de praktijk of bij Fous.

20-weken echo
De twintig weken echo gaat uiteraard gewoon door op de plek waar je die gepland hebt. Bij deze echo mag je 1 persoon meenemen.

Let op: plan deze echo op 19+0 weken. Dit is dus eerder dan de naam van de echo doet vermoeden. Reden hiervan is dat wanneer je onverhoopt besmet blijkt te zijn met Corona op het moment van de echo, er nog tijd is om de echo later uit te voeren.

Groei-echo’s/Echo placentalokalisatie
Deze echo’s zullen blijven plaatsvinden, omdat voor deze echo’s geldt dat er sprake is van een medische indicatie. Deze echo’s zullen plaatsvinden bij Focus.

Liggingsecho
Bij 35-36 weken zal er op de praktijk door 1 van de echoscopistes of bij Focus naar de ligging van de baby gekeken worden. Bij deze wordt ook de groei van de baby gemeten en naar de hoeveelheid vruchtwater gekeken.

Voorlichtingsavond
De voorlichtingsavonden zullen voorlopig niet doorgaan. Inmiddels is er een verkorte digitale versie van de voorlichtingsavond beschikbaar. Deze digitale versie zal rond 30 weken zwangerschap samen met een format voor je geboortewensen naar je gemaild worden. Indien je eerder behoefte hebt aan deze voorlichting, dan mag je altijd een mail sturen naar de assistente zodat zij deze naar je kan mailen. Ook organiseren we regelmatig digitale vragenuurtjes over de bevalling en kraamtijd.

Zwangerschapscursus
Hier onder volgt een lijstje met websites van organisatie die online cursussen, trainingen of consulten aanbieden:

Zwangerschapscursus
– De zwangere zaak 
– Geboorte vol vertrouwen
– Zwangerschapscursus on demand

Hypnobirthing & Mindfullness
– Subsense
– Mucha Mama 
– Mindfull zwanger en bevallen 

Yoga & sporten
– Mom moves 
– Mom in Balance
– Studio Vandaan 
– Iyoga 

Zwanger & alleenstaand
– 2 handen op 1 buik

Voor vaders
– Aanpakken voor aanstaande vaders

Borstvoedingscursus/Lactatiekundige
– Borstvoeding en meer

menu

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. De meest gestelde vragen hebben we opgenomen in deze pagina’s. Aanvullende FAQ’s zullen we hier plaatsen.