Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Bel ons

Coronavirus en kraambed

Kraambed

Ook in het kraambed wordt er rekening gehouden met het Coronavirus en zal geprobeerd worden om verspreiding tot een minimum te beperken.

Kraamvisite
De kraamzorg volgt de regels van hun eigen branchevereniging. Stem met jouw kraamzorg af welke regels zij hanteren en houdt in ieder geval de regels van het RIVM in acht. 

Voor de rest van de kraamweek is het advies om het extern bezoek zoveel mogelijk te beperken. Bij vragen hierover kun je het beste contact opnemen met je eigen kraambureau.
 
Contactmomenten met verloskundige
Wij zijn verantwoordelijk voor je kraambed. Bij vragen, overleg of ongerustheid zijn wij jullie aanspreekpunt en kunnen jullie ons altijd bellen. We komen in de eerste week na de geboorte twee a drie keer langs voor kraamvisites. De overige afspraken zijn telefonisch.

We stemmen na de geboorte met jullie af wanneer we fysiek langskomen en wanneer het een telefonische visite zal zijn.

Bij een telefonische visite horen wij ook van jullie kraamverzorger hoe de controles van jou en de baby zijn. Heel belangrijk: maak je je zorgen, schroom niet ons (ten alle tijden) te bellen!

Bij corona gerelateerde klachten in het kraambed (ook van partner/huisgenoot!) horen we dit graag zo spoedig mogelijk. Wij kijken dan of we fysiek langs komen of dat we de controle telefonisch kunnen doen.

Aangifte bij de gemeente
Binnen drie dagen na de geboorte van jullie kindje, moet de geboorteaangifte gedaan worden. De gemeente vraagt nadrukkelijk dit digitaal te doen. Klik hier voor meer informatie. 

Hielpriks- en gehoortest screening
Ongeveer 6 dagen na aangifte van jullie kindje bij de gemeente zal de hielprik en gehoortest worden uitgevoerd door het consultatiebureau. Hiervoor komt er een verpleegkundige bij jullie thuis langs. Deze zal gewoon plaatsvinden ondanks het Corona virus. Op deze pagina kun je meer informatie over de hielprik vinden.

Nacontrole bij verloskundige
De nacontrole, ongeveer 6 weken na de bevalling, doen we in principe telefonisch. Deze zullen wij bij het afsluiten van het kraambed direct inplannen.

Borstvoeding
Het is in de ‘Corona tijd’ nog steeds mogelijk om borstvoeding te geven; zelfs als je (mogelijk) besmet bent met het Corona virus. Belangrijk is dan wel dat je goede hygiëne maatregelen in acht neemt (mondmasker, handen wassen vlak voor het voeden, niezen/hoesten in elleboog).

Moeders die te ziek zijn, kunnen proberen de moedermelk af te kolven en de melk op een andere manier te geven (bijvoorbeeld m.b.v. een flesje door partner).