Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Coronavirus en bevalling

Bevalling

Informatie over de bevalling
Alle informatie over de bevalling kun je nalezen in de praktijkfolder over de bevalling (o.a. wanneer bellen, wat heb je nodig, het verloop van een bevalling). De voorlichtingsavonden zullen voorlopig niet doorgaan. Jullie zullen rond de 30 weken zwangerschap de digitale en verkorte versie van de voorlichtingsavond en het bevalplan per mail toegestuurd krijgen. Het bevalplan bespreken we telefonisch rond de 35-36 weken zwangerschap (zie infomatie ‘Corona en zwangerschap’).

Waar bevallen?
De keuze die je hebt om thuis-, of in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen blijft, tenzij je een medische indicatie hebt en het nodig is om in het ziekenhuis te bevallen. We kunnen de plaats van bevalling, indien gewenst, opnieuw met je bespreken tijdens de controle op de praktijk of tijdens een telefonische controle. Het is belangrijk daar te bevallen waar jij en je partner je het meest op jullie gemak voelen, of dat nu thuis of in het ziekenhuis is.

Mag mijn partner bij de bevalling zijn?
Bij een bevalling in het ziekenhuis, mag er 1 persoon bij je bevalling aanwezig zijn (naast kraamverzorgende en verloskundige) onder de voorwaarden dat deze persoon geen klachten heeft (meer dan 38 graden koorts en hoesten/ kortademigheid). In sommige ziekenhuizen mag ondertussen weer een extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn. 

Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. Bij een thuisbevalling mag er wel een extra persoon aanwezig zijn tijdens de bevalling mits er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Coronavirus en op het punt van bevallen?
Heb je klachten van het coronavirus (koorts of bedreigende luchtwegklachten) of indien het coronavirus bij je is aangetoond d.m.v. een positieve test dan is het advies om onder medische begeleiding in het ziekenhuis te bevallen. In het ziekenhuis kan tijdens de bevalling de baby in de gaten gehouden worden met apparatuur zoals het cardiotocogram. Als je meer dan 14 dagen geleden het coronavirus had, dan kun je wel  thuis bevallen. 

Beleid in de verschillende ziekenhuizen
Via onderstaande links kun je informatie vinden over het Corona virus en het beleid in de 3 ziekenhuizen in Utrecht:

 – Diakonessenhuis:
 – Antonius ziekenhuis: (klik hier voor een informatiefilmpje)
 – WKZ

Tijdens de bevalling zullen wij mogelijk tijdens de persfase een mondmasker en een veiligheidsbril dragen.

In het Antonius ziekenhuis en het Diakonessenhuis is het dragen van een mondmasker buiten de verloskamers verplicht voor iedereen. Bij de ingang worden ze verstrekt.


menu

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. De meest gestelde vragen hebben we opgenomen in deze pagina’s. Aanvullende FAQ’s zullen we hier plaatsen.