Welkom bij Verloskundigenpraktijk Breedstraat

Het coronavirus: hoe gaan wij daarmee om?

Corona

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de protocollen en afspraken die wij hanteren in deze periode. De informatie op deze pagina is leidend. Informatie elders op de site is nu veelal niet van toepassing.

Update 25 maart: aanpassingen afspraken op het spreekuur
In verband met het coronavirus zijn wij genoodzaakt onze zorg verder aan te passen.

We willen benadrukken dat ondanks dat we bezig zijn om op de beste manier met de situatie rondom het coronavirus om te gaan, onze zorg voor jullie nog steeds op één staat. Ons belangrijkste doel blijft om de beste zorg aan jullie te leveren en dat jullie hier later goed op terug kunnen kijken. We merken gelukkig veel begrip onder jullie en we zijn dan ook erg blij met jullie flexibiliteit!

Het volgende gaat er gebeuren:
– Per 30 maart vervallen alle geplande spreekuur afspraken dus ook intakes en echo afspraken. Het kan dus zijn dat een afspraak die al eerder gewijzigd is, nog een keer gewijzigd wordt. We vragen hiervoor jullie begrip.
– We zijn een totaal nieuw spreekuur aan het inrichten. Dit doen we onder andere om, in het geval dat er meerdere verloskundigen uit gaan vallen door het coronavirus, nog steeds goede zorg te kunnen leveren. Tijdens deze controle is het contact zo kort mogelijk met alleen de medische controles die nodig zijn op dat moment; spreekuren worden gecentreerd in de ochtend of in de middag.
– Je kunt de komende dagen terugvinden in je Zwangerenportaal wanneer jouw eerstvolgende afspraak is ingepland. (Tenzij je afspraak pas over >4 weken nodig is, dan zal de afspraak pas later verschijnen).
– Sommige van jullie zitten nog niet in het Zwangerenportaal, iedereen heeft een uitnodiging hiervoor gehad en kan zich daarin aanmelden; mocht je geen uitnodiging hebben, neem dan contact op met de assistente (nadat je je spamfolder gecontroleerd hebt). Let op: als je een melding van Zwangerenportaal krijgt dat er iets is gewijzigd in je afspraken, log dan altijd even in om dit te bekijken.
– Het spreekuur vindt plaats op onze beide locaties (Breedstraat en Tuindorp), controleer dus goed in het portaal op welke locatie je afspraak gepland staat;
De afspraken die komende tijd gepland worden in dit aangepaste spreekuur, hebben de volgende namen in Zwangerenportaal: Breedstraat AANGEPAST en Tuindorp AANGEPAST. Mochten er nog oude afspraken zichtbaar zijn, dan kun je ervan uitgaan dat deze NIET doorgaan. Alleen afspraken met de benaming zoals hierboven gaan door de komende tijd. Wij zullen alle ‘reguliere/oude’ afspraken bij ons verwijderen, maar soms komt deze update niet door in Zwangerenportaal. Als de coronacrisis voorbij is, moeten alle afspraken opnieuw worden ingepland, ook al heb je nog ‘oude’ afspraken in Zwangerenportaal staan.

Mocht je tijdens een controle vragen hebben: vertel dit dan tegen de verloskundige. Zij belt jou die middag dan nog even om je vragen te beantwoorden. 
Omdat we bij sommige controles standaard wat dingen met jullie doornemen, kan het zijn dat je in de ochtend/middag op dezelfde dag als je afspraak door ons gebeld wordt.

Omdat wij jullie nog maar kort kunnen zien op spreekuur, zal er meer gevraagd worden van jullie om zelf e.e.a. in de gaten te houden aangaande praktische zaken. We zullen, indien mogelijk, zo lang mogelijk telefonisch contact blijven zoeken met jullie. Maar mochten er veel collega’s ziek worden, dan kan het zijn dat dit minder mogelijk is, daarom:

Zet onze webapp op je telefoon. Via: https://verloskundigenbreedstraat.nl/nieuws/webapp/ kun je vinden hoe dat moet. In deze webapp staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan hier een account aanmaken. In je account vind je een lijst met alle zaken die geregeld moeten worden en alle zaken die aangeschaft moeten worden. Houd deze lijst zelf bij en zorg dat alles op tijd geregeld is.

De voorlichtingsavonden zullen voorlopig niet doorgaan, wij werken op dit moment aan een digitale versie van onze voorlichtingsavond die verspreid zal gaan worden naar de mensen die zich al hadden aangemeld. Verder zullen we iedereen rond 30 weken zwangerschap vanaf nu de informatie over de bevalling mailen.

Het laten maken van een vroege echo op eigen verzoek is in deze tijd niet mogelijk. Mensen met een indicatie voor een vroege echo worden hier wel voor ingepland.

De twintig weken echo gaat uiteraard gewoon door op de plek waar je die gepland hebt. Let op: partners (of kinderen) mogen hier niet mee naartoe. Je kunt eventueel videobellen tijdens de echo.

Counseling
In de zwangerschap kun je onderzoeken laten doen die bedoeld zijn om aangeboren afwijkingen bij je kind op te sporen. Het gaat om afwijkingen zoals een open rug, hartafwijking, down-, edwards- of patausyndroom. Dit heet prenatale screening. Het gesprek hierover vindt telefonisch plaats. Het is van belang je goed voor te bereiden op dit gesprek. Klik hier en hier voor een uitgebreidere uitleg.  Neem dit goed door. Let op, deze voorbereiding geldt, indien van toepassing, voor je partner. Deze informatie hoef je overigens alleen te lezen als je besloten hebt meer te willen weten over onderzoeken naar de (kans op) aangeboren afwijkingen bij het kind.

Bijzonderheden
Als je klachten hebt van het coronavirus (hoesten, niezen, benauwdheid of koorts >38 graden) meldt dit dan bij ons. Wij moeten hier melding van maken. Kom niet naar spreekuur als je klachten hebt.

Als je gaat bevallen en jij of je partner heeft klachten, meldt dit dan direct aan de telefoon. Als je partner ziek is (hoesten, niezen, benauwdheid of koorts) dan is het niet zeker dat hij/zij bij de bevalling kan zijn. Dit is afhankelijk van het type klachten en de locatie van je bevalling. Als jij zelf ziek bent, dan moet je (onder medische begeleiding) in het ziekenhuis bevallen. Dit is een ingrijpende maatregel maar helaas een die overal genomen moet worden om verspreiding van het virus te voorkomen. Denk er vooraf alvast over na of je eventueel iemand anders mee zou kunnen nemen naar de bevalling als je partner ziek is.

Wat als je niet kunt op de afspraak die wij inplannen? Voor mensen die in vitale beroepen werken gaan we uiteraard op zoek naar een passende datum en tijd, neem dan contact met ons op: 030-231 1376.

Voor iedereen die nog een intake gesprek en termijnecho (graag volle blaas) bij ons krijgen; de echo vindt altijd plaats op de praktijk. Het intake gesprek is volledig telefonisch en hoef je dus niet voor langs te komen. Je ziet de afspraak wel in Zwangerenportaal, omdat we hier wel een tijd voor inplannen. Houd rond die tijd dus je telefoon in de gaten en zorg dat je op een plek bent waar je rustig kunt bellen.

Als we je bellen, bellen we soms anoniem. Houd dus je telefoon in de gaten en luister je voicemail af.

Indien je nog erg vroeg zwanger bent of als je volgende afspraak nog ver weg is, kan het zijn dat we je afspraken nog niet hebben ingepland, houd Zwangerenportaal in de gaten, de afspraken verschijnen vanzelf.

Kom precies op tijd naar je afspraak. We proberen te voorkomen dat je andere cliënten tegenkomt in de wachtkamer (i.v.m. infectiegevaar). Kom dus niet te vroeg en niet te laat. 

Als je in de wachtkamer zit, houd dan 1.5 meter afstand van andere mensen. Desinfecteer je handen als er spullen voor klaar liggen. Houd je bezoek aan de verloskundige zo kort mogelijk.  

Stel dat je geen afspraak ziet in Zwangerenportaal en je had verwacht dat je er komende weken wel een zou krijgen, neem dan contact op met de assistente via de mail (info@verloskundigenbreedstraat.nl).

Het kan zijn dat de drukte toeneemt in de regio en we bij moeten springen voor andere praktijken, of andere praktijken voor ons. Wij zullen ten alle tijden de prioriteit leggen bij het goed en veilig begeleiden van bevallingen en het tijdig signaleren van medische risico’s in de zwangerschap. Wij vragen jullie begrip voor deze situatie.

Bel altijd op het 06-49777349 nummer indien:

– Je je zorgen maakt;
– Bij helderrood vaginaal bloedverlies zonder weeën;
– Klachten van hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in bovenbuik of bovenrug;
– Wanneer je je kind minder voelt bewegen dan anders vanaf 28 weken;
– Wanneer je buikpijn of rugpijn hebt die komt en gaat en je nog geen 37 weken bent;
– Je vruchtwater verliest als je nog geen 37 weken bent.

Voor praktische vragen, de logistiek over afspraken en kleine vragen, kunnen jullie bellen op: 030-231 1376 tussen 9:00-13.00u en 14:00 en 16:00u. We vragen met klem om de telefoontjes tussen 13.30 en 14.00u (telefonisch spreekuur) alleen over zorginhoudelijke vragen te laten gaan.

We begrijpen dat we veel van jullie vragen. Weet dat we, ondanks alle maatregelen, nog steeds de zorg zullen leveren die nodig is. De gezondheid van moeder en kind staat nog steeds voorop bij ons. We zijn altijd bereikbaar bij zorgen en vragen.

Hieronder is te vinden op welke momenten in je zwangerschap je een controle kunt verwachten, houd in de gaten dat er rond die termijn een afspraak in Zwangerenportaal verschijnt

10-12 weken termijn echo
10-12 weken telefonische intake en counseling
16 weken controle op de praktijk
27 weken controle op de praktijk
31 weken controle op de praktijk
35 weken controle en liggingsecho op de praktijk bevalplan wordt telefonisch besproken
37 weken controle op de praktijk
39 weken controle op de praktijk
40 weken controle op de praktijk
41 weken controle op de praktijk of in het ziekenhuis

Afspraak elders: 18-19 weken 20 weken echo bij een echocentrum 

Gezondheid
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over je zwangerschap en het Coronavirus. We zijn bezig een overzicht te maken van de meest gestelde vragen. Deze en de antwoorden daarop zullen we hier binnenkort plaatsen.