Echo 5 weken

Een echo bij 5 weken zwangerschap is een vroege echo die soms wordt uitgevoerd om de zwangerschap te bevestigen en de ontwikkeling en locatie van de zwangerschap te beoordelen. Het is nog een zeer vroege termijn waarbij vaak nog geen hartactie te zien is en hierdoor ook voor stress bij de ouders kan zorgen.

Waarom een echo bij 5 weken?

Bij 5 weken zwangerschap is de foetus nog erg klein. Tijdens de echo zal de arts of verloskundige op zoek gaan naar de vruchtzak en de embryonale structuur van de foetus. Als alles normaal verloopt, zou de embryonale structuur zichtbaar moeten zijn als een kleine stip of streep in de vruchtzak. De arts of verloskundige zal ook controleren of er een hartslag te horen is. Zoals eerder beschreven is dit nog niet altijd aanwezig: rond 5 weken begint de hartslag namelijk op gang te komen.

Een vroege echo bij 5 weken zwangerschap kan ook helpen bij het vaststellen van de juiste zwangerschapsduur. Dit is belangrijk omdat het de arts of verloskundige helpt bij het plannen van verdere tests en afspraken gedurende de zwangerschap. Als er geen zwangerschap in de baarmoeder aantoonbaar is kan dit ook wijzen op een verhoogd risico op complicaties zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Een miskraam is een veelvoorkomende complicatie tijdens de vroege stadia van de zwangerschap en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische afwijkingen of infecties. Als er tijdens de echo tekenen zijn van een miskraam, zoals het ontbreken van een embryonale structuur of het ontbreken van een hartslag moet er bij een termijn van 5 weken worden afgewacht en moet de echo na bijvoorbeeld een week nog eens worden herhaald.

Nadelen echo 5 weken

Er zijn best wat nadelen aan een echo bij 5 weken zwangerschap. Ten eerste kan het soms moeilijk zijn om een duidelijk beeld te krijgen van de foetus vanwege de kleine omvang en de locatie van de vruchtzak in de baarmoeder. Dit kan leiden tot onnodige zorgen bij de aanstaande ouders als de beelden niet duidelijk genoeg zijn om de ontwikkeling van de foetus te beoordelen. Zelfs als alles er normaal uitziet voor de duur van de zwangerschap kan het toch in een later stadium nog mis gaan. Een echo bij 5 weken geeft dus nog geen zekerheid of uitsluitsel.

Ten tweede kan een echo bij 5 weken zwangerschap ook vals alarm veroorzaken. Dit kan gebeuren als de embryonale structuur nog niet zichtbaar is of als er geen hartslag te horen is. In deze gevallen kan de arts of verloskundige aanbevelen om later terug te komen voor een herhaalde echo om te bevestigen dat de zwangerschap nog steeds intact is. Soms blijkt dan een week later  dat alles er normaal uitziet.

Wanneer normaal gesproken echo?

In de praktijk worden de eerste echo’s gepland als je minimaal 7 weken zwanger bent. Voor die tijd kleven er te veel nadelen aan het maken van een echo. Soms is het zo dat je medische voorgeschiedenis aanleiding geeft tot een eerdere echo: bijvoorbeeld als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad hebt. Als je je zorgen maakt of meer wilt weten over het maken van echo’s kun je altijd even met je verloskundigenpraktijk overleggen.

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.