Stuitligging

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Sommige kinderen blijven echter met de billetjes of de benen beneden liggen. Dit heet een stuitligging en komt aan het einde van de zwangerschap voor bij 3-4% van de vrouwen.

Indien het kindje rond 35 weken in stuitligging ligt, bestaat de mogelijkheid om te proberen het kindje te draaien.

De uitwendige versie is een veilige en effectieve manier om een baby te laten draaien en de kans op complicaties zijn klein. De versie bij Focus Verloskundig Centrum of in het ziekenhuis (Diakonessenziekenhuis of WKZ) wordt gedaan door een versiekundige. De versiekundige probeert de baby via de buitenkant van de buik, van stuit- naar hoofdligging te draaien.

Bij de afspraak voor de uitwendige versie bij Focus kun je Tineke van den Akker, Eva den ouden en Tineke van Solkema treffen als versiekundige.

Lees de folder over een uitwendige versie van de KNOV om te weten wat je kunt verwachten tijdens een versie.

Ga je naar het Diakonessenhuis voor een versie? Lees dan deze website.

Een versie is uiteraard niet verplicht. Soms draaien kindjes nog vanzelf naar hoofdligging. Maar dit gebeurt niet vaak na 35 weken. Indien een kindje in stuit ligt, vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats. De gynaecoloog zal met jou/jullie dan bespreken wat de opties zijn en zal de zorg van ons overnemen. Voor meer informatie daarover kan je alvast deze consultkaart bekijken die je kan helpen om een keuze te maken tussen een vaginale stuitbevalling of een keizersnede.

Indien een kindje naar hoofdligging gedraaid kan worden, kom je weer terug naar onze praktijk en begeleiden wij de bevalling.

Indien kindjes rond 32-33 weken in stuit liggen, draaien ze regelmatig nog zelf terug. Er bestaan ook alternatieve manieren om hen hierbij te helpen:

  • moxa-therapie; dit is een onderdeel van acupunctuur.
  • spinningbabies; bepaalde houdingen die je kunt aannemen om het kindje meer ruimte te geven om te draaien.