Bloedverlies en toch zwanger

Heb je bloedverlies, maar je bent toch zwanger? Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan heel verontrustend zijn. Je hebt een positieve zwangerschapstest gehad, maar bloedverlies kan je toch aan het twijfelen zetten. Het goede nieuws is dat bloedverlies tijdens de zwangerschap niet altijd een reden is tot paniek. Er zijn verschillende oorzaken voor bloedverlies, waarvan sommige onschuldig zijn. Hier bespreken we de mogelijke oorzaken en wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige.

Vroege zwangerschap en bloedverlies

In de beginfase van de zwangerschap komt bloedverlies relatief vaak voor. Dit betekent niet altijd dat er iets mis is, je kan toch zwanger zijn en blijven. Ongeveer 20-30% van de vrouwen ervaart bloedverlies tijdens het eerste trimester en veel van deze zwangerschappen verlopen zonder verdere problemen.

Enkele oorzaken zijn:

  1. Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende oorzaak van bloedverlies tijdens de vroege zwangerschap is de innestelingsbloeding. Dit gebeurt wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, meestal ongeveer 6 tot 12 dagen na de bevruchting. De bloeding is meestal licht en duurt niet lang, vaak maar een dag of twee. De kleur van het bloed kan variëren van roze tot bruin.
  2. Hormonale veranderingen: hormonale veranderingen kunnen leiden tot lichte bloedingen. Deze bloeding is meestal licht en duurt kort. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat haarvaatjes sneller stuk gaan. Haarvaatjes zitten in de baarmoedermond wat kan leiden tot een lichte bloeding in je onderbroek of bij het afvegen op het toilet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je heel hard moet hoesten of na het sporten. Misschien heb je ook gemerkt dat je sneller een bloedneus krijgt of bloedend tandvlees. Ook deze bloedingen worden veroorzaakt door hormonen en zijn onschuldig.
  3. Contactbloeding: een andere oorzaak van bloedverlies kan een contactbloeding zijn, die optreedt na seks of een inwendig onderzoek. De baarmoederhals is tijdens de zwangerschap extra doorbloed, waardoor hij gevoeliger is en makkelijker kan bloeden. Een contactbloeding is niet erg en gaat vanzelf weer over.

Bloedverlies in het tweede en derde trimester

Hoewel bloedverlies later in de zwangerschap minder vaak voorkomt, kan het nog steeds gebeuren. Het kan onschuldig zijn en soms komen we er niet achter waar het vandaan komt. Echter kan het ook een ernstige oorzaak hebben. Het is daarom belangrijk om altijd je verloskundige te bellen als je bloedverlies hebt in het tweede en derde trimester.

Enkele oorzaken zijn:

  1. Placenta previa: placenta previa is een aandoening waarbij de placenta laag in de baarmoeder ligt en (deels) de baarmoedermond bedekt. Dit kan in het tweede of derde trimester bloedingen veroorzaken. Het bloedverlies is meestal pijnloos, maar kan hevig zijn. Op de echo kan gezien worden waar de placenta ligt.
  2. Abruptio placentae: abruptio placentae, of het loslaten van de placenta, is een ernstige complicatie waarbij de placenta gedeeltelijk of volledig loslaat van de baarmoederwand voor de geboorte. Dit kan leiden tot hevige bloedingen en vereist onmiddellijke medische actie. Symptomen kunnen naast bloedverlies ook buikpijn en harde buiken omvatten.
  3. Vasa previa: vasa previa is een zeldzame aandoening waarbij de bloedvaten van de baby, vanuit de placenta of navelstreng, over de baarmoedermond lopen. Als deze vaten scheuren, kan dit ernstige bloedingen veroorzaken, zowel voor de moeder als de baby. Dit is een spoedgeval, en bij vermoeden hiervan moet je direct naar het ziekenhuis.

Wanneer moet je met bloedverlies contact opnemen met je verloskundige?

Hoewel bloedverlies tijdens de zwangerschap vaak onschuldig is, is het belangrijk om alert te zijn en je verloskundige te raadplegen. Neem contact op als je:

  • Je zorgen maakt: ongeacht de hoeveelheid, de kleur of de termijn van je zwangerschap, als je je zorgen maakt of vragen hebt dan bel je de verloskundige.
  • Meer dan enkele druppels bloed verliest
  • Bloedverlies hebt in combinatie met buikpijn, krampen of rugpijn.
  • Helderrood bloed verliest
  • Bloedstolsels verliest
  • Een geschiedenis hebt van complicaties tijdens eerdere zwangerschappen.

Je verloskundige kan beoordelen of er nader onderzoek nodig is en je adviseren over de volgende stappen. Soms kan een echo of bloedonderzoek helpen om te achterhalen wat er aan de hand is.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel het lastig kan zijn, is het belangrijk om rustig te blijven bij bloedverlies. Probeer te ontspannen en vermijd zware inspanning totdat je met je verloskundige hebt overlegd. Houd bij hoeveel bloed je verliest door je gebruikte maandverband te bewaren of een foto te maken. Ligt er bloed in het toilet? Spoel dan nog even niet door tot de verloskundige er is. Dit kan namelijk belangrijke informatie zijn voor de verloskundige.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan schrikken zijn, maar het is niet altijd een reden tot bezorgdheid. Vaak kan je bloedverlies hebben en toch zwanger zijn en blijven. Veel vrouwen ervaren in hun zwangerschap een of andere vorm van bloedverlies en brengen alsnog een gezonde baby ter wereld. Het belangrijkste is om je verloskundige altijd te raadplegen bij twijfel. Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat helpen we je graag als je bloedverlies hebt en toch zwanger bent. Wil je meer informatie of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op via de website of telefoon!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.