Bevallen in Nederland

We nemen graag de opties met je door over bevallen in Nederland.  Je kan op veel verschillende manieren en op verschillende plekken bevallen. Zo heb je de keuze om thuis te bevallen, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. In deze tekst bespreken we de verschillende opties zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken.

Thuis bevallen in Nederland

Nederland is een van de weinige landen waar je kan kiezen om thuis te bevallen. Ongeveer 13% van Nederlandse vrouwen bevalt thuis. Thuis bevallen in Nederland is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis of geboortecentrum. Vrouwen die thuis bevallen ervaren de bevalling vaak positiever en zij hebben minder vaak pijnstilling of weeën opwekkers nodig. Medische ingrepen komen minder vaak voor en de kans op infectie is thuis het kleinst. De verloskundige neemt alle spullen mee die nodig zijn voor een thuisbevalling, zoals een baarkruk, spullen om te hechten, medicatie en meer. Soms is er een reden om naar het ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je toch graag pijnstilling wilt, of als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. In dit geval moet je naar het ziekenhuis voor extra monitoring. Het kan erg vervelend zijn om tijdens je bevalling met weeën te moeten verplaatsen. Dit kan daarom een nadeel zijn van een thuisbevalling.

Geboortecentrum

Bevallen in Nederland kan ook in een geboortecentrum. Dit wordt ook wel ‘de verplaatste thuisbevalling’ genoemd. De kamers in een geboortecentrum hebben een huiselijke sfeer en er is veel rust. De medische zorg is in de buurt dus in geval van spoed is dat snel beschikbaar. De meeste geboortecentra zijn gevestigd in een ziekenhuis, maar de organisatie staat er los van. Een geboortecentrum wordt meestal gerund door een team van kraamverzorgenden en je bevalt onder begeleiding en verantwoording van je eigen verloskundige. In een geboortecentrum is geen medisch personeel aanwezig. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar je in een geboortecentrum kan bevallen.

In een geboortecentrum kan je (meestal) in bad bevallen of gebruik maken van lachgas. Indien je dit wenst is het handig om dit aan te geven bij de verloskundige zodat dit van tevoren goed geregeld kan worden. Als er tijdens je bevalling een reden is om naar het ziekenhuis te gaan, zal je moeten verplaatsen. Indien er plek is in het ziekenhuis waar het geboortecentrum gevestigd is, kan de zorg direct overgedragen worden. Soms is het desbetreffende ziekenhuis vol en zal je alsnog moeten verplaatsen naar een ander ziekenhuis. Net als bij een thuisbevalling moet je in dat geval met weeën nog verplaatsen en dat kan wat oncomfortabel zijn.

Ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen in Nederland, dan noemen we dat ‘poliklinisch’. Wanneer je weeën beginnen komt de verloskundige eerst bij jou thuis langs. Als je voldoende ontsluiting hebt zullen jullie beiden naar het ziekenhuis rijden met de auto. Welk ziekenhuis je zult bevallen is afhankelijk van de drukte op dat moment. Soms kan je niet terecht bij het ziekenhuis van voorkeur omdat het daar vol is. De verloskundige zal dan een ander ziekenhuis moeten bellen.

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen in Nederland dan zal je daar de hele bevalling blijven. Als je om wat voor reden dan ook tijdens de bevalling medisch wordt, blijf je in dit ziekenhuis totdat je kindje en de moederkoek geboren woorden. Op de afdeling waar je gaat bevallen loopt medisch personeel rond, zij komen in principe niet op de kamer tenzij daar een reden voor is. Op de verloskamer is er een bed, een douche en een WC. Alle benodigdheden voor de bevalling liggen op de kamer en er zijn verschillende attributen voor ontspanning aanwezig. In het ziekenhuis kan je niet altijd in bad bevallen of lachgas gebruiken. Als je dit wenst dan is het handig om dit te bespreken met de verloskundige zodat jullie kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Bevallen in Nederland kan op verschillende manieren en is geheel jouw eigen keuze. Er is veel mogelijk ten aanzien van de bevalling. Geef je wensen en verwachting op tijd aan bij de verloskundige zodat jullie beiden goed voorbereid zijn op je bevalling. Heb je meer vragen over bevallen in Nederland? Neem dan contact met ons op!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijven.