4 weken zwanger symptomen

Als je graag zwanger wil worden zul je waarschijnlijk heel nieuwsgierig zijn naar je lichaam en wanneer je de eerste symptomen ervaart. Vanaf dat je 4 weken zwanger bent kun je symptomen ervaren. Vanaf de conceptie stijgt het hormoon HcG, en vanaf dat je 4 weken zwanger bent (twee weken na de conceptie) is deze waarde zo hoog dat een zwangerschapstest positief wordt. Er bestaan ook zogenaamde ‘early’ testen die al positief worden vanaf een hele lage waarde HcG. Dan kun je soms al een paar dagen voordat je de menstruatie zou verwachten een positieve test krijgen. Dit kan alleen ook verwarring geven omdat je soms alsnog een menstruatie krijgt. Het is dan alleen een chemische zwangerschap geweest.

Lees hier verder als je meer wilt weten over het verhogen van de vruchtbaarheid van de man.

De eerste symptomen die je kunt ervaren als je 4 weken zwanger of net zwanger bent zijn:

  • Pijnlijke borsten. Als je zwanger bent worden de borsten voorbereid op het geven van borstvoeding. Onder invloed van hormonen veranderen je borsten. Ze kunnen pijnlijk en gespannen zijn. Ook worden ze vaak groter, worden de tepels groter en donkerder van kleur en de aderen kunnen beter zichtbaar worden.
  • Er is veel aan het veranderen in je lichaam en dat kost heel veel energie. Vooral wanneer je net zwanger bent zijn veel vrouwen erg moe. Je voelt je de hele dag slaperig en ’s avonds plof je op de bank en slaap je het klokje rond. De vermoeidheid wordt niet alleen veroorzaakt door de energie die de aanleg van het kindje kost maar ook de hormonen maken je erg moe. Je lichaam vraagt eigenlijk aan je om het rustig aan te doen. Probeer er zoveel mogelijk aan toe te geven en even iets minder van jezelf te verwachten. Vaak wordt de vermoeidheid wel weer iets minder na het eerste trimester. Let goed op je eigen grenzen, je zorgt nu voor twee!
  • Zwaar gevoel onder in de buik of kleine steekjes. Door de groei van de baarmoeder kun je een zwaar en menstruatie achtig gevoel krijgen in je onderbuik. Vanaf dat je 4 weken zwanger bent kun je deze symptomen ervaren. Soms schrikken vrouwen van dit gevoel aangezien het lijkt alsof de menstruatie eraan komt. Deze symptomen kunnen dus ook juist een goed teken zijn het betekent dat je zwanger bent en dat de baarmoeder groeit. Je kunt ook kleine steekjes voelen als 1 van de eerste symptomen als je 4 weken zwanger bent. Je voelt dit vaak aan de zijkant van de baarmoeder, net boven de liezen.
  • Door het HcG hormoon kunnen vrouwen zich misselijk gaan voelen. Dit kan 1 van de eerste symptomen zijn in de zwangerschap. Je kunt dit al hebben vanaf dat je 4 weken zwanger bent. Soms ervaren vrouwen het pas later of soms helemaal niet. De misselijkheid kan ook variëren per dag. Het helpt om kleine beetjes te eten en je maag altijd gevuld te houden. Een goeie tip is om voordat je uit bed stapt al iets kleins te eten dit kan de misselijkheid in de ochtend iets minder erg maken. Wanneer je zo misselijk bent dat je geen eten of drinken meer binnen kunt houden of als je bang bent dat je uitdroogt of niet meer naar je werk kunt is het goed om contact op te nemen met de verloskundige.

Wil jij je graag inschrijven bij de Verloskundigenpraktijk Breedstraat? Gebruik dan ons inschrijfformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op: Inschrijfformulier.