Je bent 4 weken zwanger en vraagt je af of je al een buikje kunt verwachten. De baby is nu ongeveer zo groot als een zandkorrel, daarom is een buikje nog zeer zeldzaam. Hoewel er van de buitenkant nog weinig te zien is, zijn er van binnen al allerlei belangrijke veranderingen gaande. In deze tekst vertellen we je alles wat je kunt verwachten als je vier weken zwanger bent en hoe het zit met dat eerste beginnende buikje.
Wat gebeurt er in je lichaam?
In deze vroege fase van je zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Je baby is nu officieel een embryo en begint zich razendsnel te ontwikkelen. Het embryo bestaat uit drie lagen die uiteindelijk zullen uitgroeien tot de verschillende organen en systemen van je baby. Het hartje begint deze week te vormen en zelfs al een klein beetje te kloppen.
Op dit moment zijn je hormonen flink aan het werk. Het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) zorgt ervoor dat je lichaam weet dat het zwanger is en voorkomt dat je menstruatiecyclus doorgaat. Dit hormoon is ook de reden dat je zwangerschapstest positief is. Daarnaast nemen de niveaus van progesteron en oestrogeen toe, wat zorgt voor allerlei veranderingen in je lichaam.
Buikje bij 4 weken zwangerschap
Je vraagt je vast af waar dat zwangere buikje nou blijft. Bij vier weken zwangerschap is het nog wat te vroeg om een echt buikje te zien. De meeste vrouwen merken in deze fase nog geen fysieke veranderingen in hun buik. Wat je wel kunt merken, is dat je buik wat opgeblazen aanvoelt. Dit komt door de hormonale veranderingen die invloed hebben op je spijsvertering, waardoor je wat meer last kunt krijgen van gasvorming en een opgeblazen gevoel.
Een zwanger buikje zul je waarschijnlijk pas opmerken tussen 11 en 18 weken zwangerschap, wanneer het kindje wat verder is ontwikkeld.
Andere merkbare veranderingen
Sommige vrouwen hebben rond deze tijd al last van misselijkheid, vooral ’s ochtends, wat we ook wel ‘ochtendmisselijkheid’ noemen. Dit is een van de eerste tekenen dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap. Hoewel je buik nog niet zichtbaar veranderd is, begint je lichaam zich van binnen al wel voor te bereiden op de groei die de komende maanden gaat plaatsvinden.
Naast de fysieke veranderingen kunnen ook je emoties op en neer gaan. Het besef dat je zwanger bent kan allerlei gevoelens oproepen, van blijdschap en opwinding tot onzekerheid en zorgen. Dit is volkomen normaal.
Elke zwangerschap ontwikkelt zich op haar eigen manier. De een merkt al gauw een buikje op terwijl de ander er langer op moet wachten. Maak je niet direct zorgen als je nog weinig zichtbare veranderingen opmerkt. De verloskundige houdt de gezondheid van jou en de baby tijdens de zwangerschap nauwlettend in de gaten.
Heb je meer vragen over een buikje bij 4 weken zwangerschap? Neemt dan contact op met een van onze verloskundigen van verloskundigenpraktijk Breedstraat! We beantwoorden graag al je vragen rondom de zwangerschap en wensen je een ontspannen zwangerschap toe.
Wil jij je graag bij ons inschrijven? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier: Inschrijven kan hier.