3D echo 7 weken

Ben je 7 weken zwanger en wil je een 3D-echo laten maken? Op dit punt in je zwangerschap gebeuren er tal van veranderingen in je lichaam en is de groei van je kleintje in volle gang. Je hebt misschien gehoord van 3D-echo’s, en je vraagt je af of dit een geschikt moment is voor zo’n echo. Laten we het hebben over de mogelijkheden van een 3D-echo bij 7 weken zwangerschap.

Is een 3D echo mogelijk bij 7 weken zwangerschap?

Bij 7 weken zwangerschap is je baby ongeveer zo groot als een erwt. In theorie kan een 3D-echo bij 7 weken zwangerschap worden uitgevoerd, maar je zult weinig tot niets te zien krijgen. In de eerste weken van de zwangerschap is de grootte en ontwikkeling van de baby nog beperkt en moeilijk zichtbaar te krijgen met een echo. Daarom wordt normaal gesproken een 3D-echo pas later in de zwangerschap aanbevolen, rond de 16e tot 20e week. Je kindje heeft zich dan wat verder kunnen ontwikkelen waardoor de anatomie van de baby beter zichtbaar is.

Wat is een 3D echo?

Een 3D-echo is een geavanceerd type echografie dat driedimensionale beelden van je baby in de baarmoeder weergeeft. In tegenstelling tot de traditionele tweedimensionale (2D) echografie, biedt een 3D-echo gedetailleerde, realistische beelden waarbij je de contouren en gelaatstrekken van je baby duidelijk kunt zien. Deze technologie is een geweldige manier om een glimp op te vangen van je groeiende kleintje.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de kwaliteit van de 3D-echo kan variëren, afhankelijk van de positie van de baby. Daardoor kan het moeilijk zijn om goede beelden te verkrijgen, waardoor de beelden misschien niet zo duidelijk zijn zoals je had gehoopt. Ook kost een 3D-echo ongeveer 100 euro en kan het teleurstellend zijn als de uitkomst van een 3D echo bij 7 weken niet voldoet aan je verwachtingen. Informeer daarom bij je verloskundige over wat je kan wel verwachten tijdens een 3D-echo.

De vroege echo

Hoewel een 3D-echo bij 7 weken nog vroeg is kan er wel een 2D-echo worden gemaakt. Dit wordt ook wel een vroege echo genoemd.

Het doel van de vroege echo is om te controleren of het vruchtje in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje is. Hierdoor kunnen aanstaande ouders al in een vroeg stadium bevestiging krijgen dat de zwangerschap zich normaal ontwikkelt.

Als er geen medische indicatie is voor een vroege echo wordt deze meestal niet vergoed door de basisverzekering en kost deze ongeveer 40 euro. Informeer bij je verloskundige over de mogelijkheden die je hebt voor een vroege echo.

Procedure

De vroege echo gaat meestal via de buik (uitwendig). De verloskundige plaatst een transducer op de buik om beelden op te vangen. Het kan helpen om voor je afspraak even niet naar de WC te gaan. Een volle blaas duwt de baarmoeder iets omhoog waardoor een uitwendige echo soms beter lukt. Als het niet lukt om goed beeld te krijgen kan de echo inwendig gemaakt worden, door middel van een dunne transducer die vaginaal wordt ingebracht. Dit voelt soms oncomfortabel maar doet geen pijn. Je mag altijd aangeven dat je dit liever niet wilt.

Als de zwangerschap zich normaal heeft ontwikkeld zie je een klein vruchtje waaruit nog weinig van een echt mensje te onderscheiden is. Je kan een flikkering zien wat aangeeft dat er hartactie is. Ook is de dooierzak vaak te zien, wat het embryo de eerste weken voorziet van zuurstof en voedingstoffen. De placenta neemt deze functie op den duur over.

Het kan ook zijn dat er geen hartactie te zien is op de vroege echo. Dit kan een teken zijn dat je een miskraam hebt. Het kan ook betekenen dat de echo te vroeg is gemaakt en dat het hartje nog niet is aangelegd. Het is daarom belangrijk om de vroege echo en dus de 3D echo niet vóór de 7 weken te laten doen, zodat je je niet onnodig ongerust hoeft te maken.

Bij verloskundigenpraktijk Breedstraat bieden we een vroege echo, maar geen 3D echo, aan vanaf 7 weken zwangerschap. Je kan je bij onze praktijk aanmelden via de website waarna de praktijkassistente contact met je zal opnemen. Geef aan bij de assistente of je wel of niet een vroege echo wenst, zij zal een afspraak met je inplannen.
Bel ons gerust op als je meer vragen hebt over de vroege echo. We geven je graag meer uitleg zodat je een keuze kan maken die bij je past.

Wil jij je graag inschrijven bij onze verloskundepraktijk? Maak dan gebruik van ons handige en eenvoudige inschrijfformulier, inschrijven kan hier: Inschrijfformulier.