12 weken zwanger

Het eerste trimester is voorbij, je bent 12 weken zwanger, eindelijk die spannende periode voorbij. En mag je het dan nu aan iedereen vertellen? Wat moet ik eigenlijk regelen in deze periode? En wat kan ik verder verwachten? Mogelijk heb je last van diverse symptomen, horen die bij de zwangerschap?

Vertellen in omgeving

Als je 12 weken zwanger bent heb je de spannendste periode qua miskraamrisico zeker achter de rug. Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%. In de weken die volgen neemt dit risico nog wel verder af, maar het is dus al een erg kleine kans. Veel vrouwen vertellen dus wel in hun omgeving dat ze zwanger zijn als ze de termijnecho hebben gehad en ongeveer 12 weken zwanger zijn.

Dit hoeft natuurlijk niet, je kan ook wachten totdat je de NIPT uitslag hebt of totdat je de 13 weken echo hebt gehad. Dit is een persoonlijke keuze. Je kan het natuurlijk ook al eerder delen dan 12 weken met je omgeving, voordeel hiervan is dat het fijn kan zijn om ook met hen te delen als het toch misgaat. Of dat ze je kunnen ondersteunen als je last hebt van misselijkheid. Wist je dat je officieel pas 3 weken voor je zwangerschapsverlof je werkgever in te lichten? Dat zouden we dan weer niet aanraden. Het is fijner om het eerder te vertellen, zo is er genoeg tijd om vervanging te vinden en kan je eventueel aanpassingen doen op je werk.

To do list 12 weken zwanger

In de eerste 12 weken van de zwangerschap moet je vaak een hoop regelen. Je schrijft je in bij een verloskundige, je hebt wellicht een vroege echo, je hebt sowieso een termijnecho, je kan gaan bloedprikken en je kan een afspraak regelen voor een 13 weken echo. Heb je één van deze dingen dus nog niet gedaan, doe dit dan alsnog, je bent nu nog genoeg tijd daarvoor.

Kraamzorg

Het is aan te raden om je vóór 16 weken van je zwangerschap in te schrijven, maar het liefst zo snel mogelijk nà de 12 weken. Soms zijn kraamzorgorganisaties druk en daarom is het fijn als je alvast ingeschreven staat. We hebben een aantal organisaties waar we veel mee werken, die kan je vinden op deze pagina.

Zwangerschapscursus

Als je 12 weken zwanger bent is het ook handig om alvast na te denken over welke zwangerschapscursus je wil gaan volgen. Je kan je oriënteren op welke cursussen er zijn in de buurt en wat je precies zoekt. Wil je een cursus samen met je partner doen of juist alleen? En wil je een cursus die zich richt op het praktische stuk of wil je graag ademhalingsoefeningen leren? Onze eigen cursus is een mooie mix van het bovenstaande en volg je samen met je partner. Lees hier meer over onze cursus.

Kwalen bij 12 weken zwanger

In het eerste trimester, de eerste 12 weken, hebben de meeste vrouwen wel één of meerdere zwangerschapskwalen. Zo zijn veel vrouwen misselijk, kan je last hebben van gevoelige borsten, vermoeidheid of obstipatie en zo is dit nog maar een kleine greep uit alle kwalen die je kan hebben. Vanaf 12 weken zwanger zit je in het tweede trimester en dit is vaak het ‘beste’ trimester. Veel vrouwen ervaren dat ze meer energie hebben, wellicht niet zoals vanouds maar wel een stuk beter dan in de eerste weken van je zwangerschap. Ook wordt bij veel vrouwen de misselijkheid in dit trimester een stuk minder.

Het tweede trimester is in dat opzicht dus een stuk rustiger, ook is het rustiger omdat je minder dingen hoeft te regelen. Hopelijk kan je meer genieten van je zwangerschap en besef je steeds meer dat jullie écht een kindje gaan krijgen. Nu is het tijd voor de leuke dingen zoals de babykamer!

Wil jij je graag bij ons inschrijven? Gebruik dan ons inschrijfformulier hier: Inschrijven via inschrijfformulier.